SRPSKA ŠKOLA I U AUTRALIJI: Dopunske škole u dijaspori pohađa blizu 8.000 učenika

B.B.

12. 04. 2023. u 17:09

DOPUNSKA škola na srpskom jeziku otvorena je i u Australiji, odnsno Brizbejnu, čime je ova zemlja postala 17. država u kojoj mogu da se školuju mališani iz Srbije, koji trenutno ne žive u svojoj domovini. Trenutno je u klupama 45 učenika, ali se taj broj stalno povećava.

Foto: EPA

Prema podacima Ministarstva prosvete blizu 7.686 učenika širom sveta ide u škole na srpskom jeziku po posebnom nastavnom programu našeg ministarstva, kojima predaje više od sto profesora. Najviše ih ima u Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji.

Od početka ove školske godine na, zahtev srpske zajednice u Rusiji i Španiji, otvorene su dopunske škole koje su sada deo sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.
Na spisku zemalja u kojima se nalaze dopunske škole na srpskom jeziku su - Francuska, Italija, Grčka, Belgija, Norveška, Danska, Holandija, Luksemburg, Malta, Južnoafrička Republika, Slovenija, Švajcarska, Velika Britanija, Rusija, Španija i Australija. Očekuje se da će im se uskoro pridružiti i Amerika.

Nastava u dijaspori se organizuje u cilju razvijanja svesti o korenima, nacionalnom i kulturnom identitetu, i to učenjem maternjeg jezika, upoznavanjem srpske kulturne baštine i podsticanjem negovanja trajnih veza sa otadžbinom. U oko sto država sveta živi oko pet miliona raseljenih srpskih građana, sa preko 1.137 klubova i udruženja na svih pet kontinenata. Naši sunaradnici u dijaspori imaju više od hiljdau klubova i udruženja i razgranatu mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava. Zbog toga je unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu nesumnjivo jedan od ključnih doprinosa očuvanju srpskog jezika i pisma.

Pogledajte više