MESEČNO 15.000 DINARA: Uz stipendiju, besplatne studije, smeštaj i hrana

B.B.

12. 04. 2023. u 16:28

MINISTARSTVO prosvete raspisalo je Konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona". Stipendisti će mesečno dobijati po 15.000 dinara, a prijave se primaju do 26. maja.

Građevinski fakultet

Pripadnici srpske nacionalne zajednice iz država u regionu koji su učesnici projekta stipendiranja imaće besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika, besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim ili doktorskim studijama, kao i smeštaj i ishranu u stduentskim domovima. Takođe, stipendisti će imati dobrovoljno zdravstveno osiguranje do 26-te godine starosti, besplatnu boravišnu vizui priznavanje srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Stipendija u iznosu od 15.000 dinara mesečno omogućava da se pokriju troškovi gradskog prevoza, udžbenika i radnih materijala u toku studija.

Vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija. U skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu , izrađen je Projekat "Srbija za Srbe iz regiona" kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Pod sintagmom "Srbi iz regiona", u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet - jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

Pogledajte više