Osnovci odmerili snage u upravljanju dronovima

J. L. 30. 03. 2023. u 12:55

U OŠ „Sonja Marinković“ u Novom Sadu održano je okružno takmičenje osnovaca u upravljanju dronovima a ekipa OŠ „Kizur Ištvan“ iz Subotice osvojila je sjajno drugo mesto, odmah iza njih bio je tim OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Tako da će Subotica imati dva predstavnika na republičkom takmičenju.

foto J.L.

Ekupu „Kizurovaca“ nazvanu „Schogettens“, predvođenu nastavnikom  Zoranom Vujkovićem, činili su učenice sedmog razreda Miona Marić, Jovana Roganović, Katarina Borenović i Danilo Živko, učenik petog razreda.

-Takmičenje se sastojalo od tri takozvane  “misije”,odnosno tri različita zadatka. Na početku takmičenja svaka ekipa dobila je tri tekstualna zadatka i sa strane skicirane putanje po kojima dron treba da se kreće. Prva misija podrazumevala je upravljanje dronom pomoću “Tello” aplikacije na telefonu. Naš zadatak je bio da pređemo zadatu putanju dok nam se za to meri vreme – objašnjava Miona Marić, učenica sedmog razreda. – Za sledeću misiju bilo je potrebno da dron isprogramiramo pomoću programskog jezika “Python”, a preduslov za to je bilo da uzmemo mere cele putanje. Treći zadatak je bio da programiramo dron po datoj putanji u aplikaciji “Dron blocks”,  koja predstavlja simulaciju “Schartch” aplikacije, prilagođenu za naše potrebe. Kako bi bili efikasniji i brži, međusobno smo podelili sve zadatke. Kako bi osigurali dodatnu preciznost, na kraju smo međusobno proverili sve kodove kako bi se uverili da su tačni.

Đaci su zadovoljni postignutim uspehom, a pred njima je priprema za republičko takmičenje koje će biti održano 22.aprila u Beogradu.

Kako objašnjava nastavnik informatike Zoran Vujković, deca su mogla da provere znanje iz programiranja u upravljanju dronovima.

-Ovo je prvi put da je bilo u 3d okruženju, da su morali da izbegavaju plafon i zidove, morali su da budu jako precizni – objašnjava nastavnik. - Kako se nedelju dana pred takmičenje naš jedan dron oštetio i ne bi mogao da se popravi,  u pomoć nam je pritekla „Inspira grupa“ koja nam je donirala dva drona, kojima smo se takmičili. Danas je sve u računaru i važno je da deca nauče da koriste taj potencijal, na ovaj način ne uče samo progamiranje već i da algoritamski rešavaju probleme.

Pogledajte više