UPIS OD PONEDELJKA, 3. APRILA: U beogradske škole stiže 16.000 malih đaka

B.B.

28. 03. 2023. u 15:35

U PRVI razred beogradskih škola krenuće, prema procenama Sekretarijata za obrazovanje, oko 16.000 predškolaca.

Foto N. Fifić

Upis zvanično počinje 1. aprila, ali pošto je to subota, škole će otvoriti vrata budućim đacima od 3. aprila do 31. maja. Međutim, ako bude bilo potrebno, testiranje đaka biće moguće do kraja avgusta, odnosno do samog početka školske godine.

Pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena 2016. godine, kao i u januaru i februaru 2017. godine.

Proces upisa se većinski obavlja elektronski, a zakazivanje termina za testiranje preko eUprave omogućeno je od 20. marta. Roditelji koji to nisu u mogućnosti, mogu otići i lično u školu. Takođe, zakazivanje je moguće obaviti i lično u osnovnoj školi.Sva dokumenta škola pribavlja elektronski po službenoj dužnosti, tako da roditelji ne treba da nose nikakve papire. Izuzetak je, ukoliko je lekarski pregled urađen u privatnoj lekarskoj ustanovi ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, kad se zdravstvena potvrda dostavlja lično. Preporuka škola je da na zakazani termin za testiranje deteta roditelji ponesu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih.

Roditelji koji žele da u prvi razred upišu decu rođenu od 1. marta do 31. avgusta 2017. godine, dostavljaju školi pisani zahtev i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih.
Provera spremnosti dece za boravak u kolektivu i pohađanje nastave obavljaće se u junu 2023. godine.

Pogledajte više