MINISTAR TRAŽI POMOĆ: Nedostatak profesora zabrinuo prosvetni vrh

B.B.

28. 02. 2023. u 16:46

PROBLEM nedostatka profesora pojedinih predmeta, po svemu sudeći, zabrinuo je i nadležne. Ministarstvo prosvete je zatražilo preporuke i stav Nacionalnog prosvetnog saveta povodom ovog problema.

Foto P. Milošević


- Obrazovni sistem se suočava sa izazovima u pronalaženju nastavnika iz određenih predmeta i nije retko da se u nekim školama ne može naći ni zamena za redovne nastavnike - stoji u dpisu. - Vrlo dobro znate šta država sve preduzima da motiviše studente za nedostajuće profesije, ali zajednički cilj je da unapredimo sve oblasti obrazovanja i sve izazove prevaziđemo. Upravo zato molim za preporuke i stav Saveta u najkraćem mogućem roku kako bi ovaj problem bio prevaziđen.
"Novosti" su već nekoliko puta upozoravle na ovaj problem, posebno kada su predavači stručnih predmeta u srednjim stručnim školama. U učionice neće ni profesori matematike, informatike, fizike, jezika.
 Nadležno ministartvo nema podatak koliko profesora iz ovih predmeta nedostaje, a neke nezvanične procene su da ih je manjka oko 1.000.
Poslednje javno dostupne analize su iz 2018. godine, kada je u osnovnim i srednjim školama u Srbiji radilo 457 nedovoljno stučnih nastavnika iz matematike, 239 nastavnika iz fizike, 109 iz informatike, 133 iz nemačkog i 48 iz engleskog jezika.

Pogledajte više