BUDUĆIM INŽENJERIMA UZ PRAKSU IDE I PLATA: Studenti završne godine tehničkih fakultet uskoro na usavršavanju u državnim firmama

Lj. BEGENIŠIĆ

30. 01. 2023. u 19:14

STUDENTI završne godine svih tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu otpočeće u martu praksu u preduzećima koja su "pod kapom" Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Znanje će se sticati i u Kontroli leta, Foto P. Milošević

To je precizirano i Protokolom koji su nedavno potpisali rektor prof. dr Vladan Đokić i ministar Goran Vesić.

- Praksa će se odvijati u tri ciklusa: od marta do juna, od juna do septembra i od oktobra do decembra, kako bi svi studenti dobili priliku da i na terenu vide kako izgleda rad u velikim preduzećima, a takođe, akademci će dobijati i svog mentora iz firme koji će im pomoći da se snađu i da što više nauče - kaže za "Novosti" prof. dr Petar Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta, čiji će studenti, takođe, učestvovati u ovom usavršavanju.

Studentska praksa neće biti besplatna, već će akademci dobijati i mesečnu naknadu koja neće biti manja od 14.000 dinara. A oni najbolji koji pokažu znanje i interesovanje za posao dobiće i stipendiju, i tako praktično obezbediti radno mesto odmah nakon završetka fakulteta. Preduzeća će, s druge strane, na ovaj način doći do novih, mladih, sposobnih kadrova, čiji je nedostatak u upravi i javnim preduzećima problem na nivou cele države.

- Cilj je da ta praksa bude kao regrutni centar iz koga će firme dobijati kvalitetan kadar - ističe prof. Bojović.

A među preduzećima u kojima će budući inženjeri sticati praksu su CIP, "Železnice Srbije", "Putevi Srbije", "Koridori Srbije"... u vazdušnom sektoru to su "ER Srbija", Kontrola leta, Direktorat za civilno vazduhoplovstvo...

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu zadovoljni su što će studenti tehničkih fakulteta osim akademskog znanja na visokoobrazovnim ustanovama sticati i praksu u velikim firmama.

Da će i Ministarstvu građevine biti dragoceno da sagleda kako razmišljaju studenti, koliko mogu da doprinesu svojim idejama i vizijama, jer mladi ljudi često mogu da predlože dobra nova rešenja, smatra rektor Vladan Đokić.

- Univerzitet stoji na raspolaganju ministarstvu i kada je reč o profesorima koji mogu da doprinesu svojim savetima u oblastima rada državnih preduzeća - istakao je prof. Đokić.

Proširenje saradnje

MINISTAR Vesić najavio je da će biti uspostavljena saradnja i sa drugim univerzitetima.

- Univerzitet u Beogradu ima nacionalni značaj, ali potpisaćemo sličan protokol i sa univerzitetima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu - naveo je Vesić.

Pogledajte više