NA FAKULTETIMA ZA BRUCOŠE 15.324 MESTA: Na Senatu UB najavljen konkurs za upis nove generacije akademaca

Lj. B.

26. 01. 2023. u 08:10

UNIVERZITET u Beogradu u školskoj 2023/24. godini planira da upiše 15.324 brucoša na osnovne akademske i integrisane studije.

Prvi upisni rok 21. juna, Foto Z. Jovanović

Na master studijama moguć je upis 8.921 studenta, na specijalističkim 941, a na doktorskim 1.733 doktoranda. Na osnovnim strukovnim studijama mesta će biti za 100, master strukovnim studijama - 144, a na specijalističkim strukovnim - 125. Ukupno na BU na svim nivoima ima 27.288 mesta.

Ovo je juče rekao prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović na sednici Senata, koja je juče održana na Pravnom fakultetu. On je naveo da je trenutno akreditovano 415 programa, od čega 95 na osnovnim studijama, 176 na master studijama, i 93 na doktorskim studijama.

Do 1. februara fakulteti treba da dostave na koje studijske programe će upisivati studente, koliko će ih biti upisano i koliko će iznositi školarine. Konkurs za upis biće raspisan do 1. maja, a nakon što Vlada utvrdi broj budžetskih mesta. Konkurs će biti raspisan samo za akreditovane programe.

Upisnim kalendarom je predviđeno da prvi upisni rok počne 21. juna, predajom dokumenata, koja će trajati do 24. juna. Prijemni ispiti biće održani od 26. do 30. juna. Preliminarne liste biće objavljene najkasnije do 3. jula, a konačne do 10. jula.

Dekani su na sednici Senata raspravljali i o državnoj maturi, a rektor prof. dr Vladan Đokić rekao je da je održan sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, na kome je predloženo da se nesporazumi između fakulteta i resornog ministarstva oko ovog pitanja reše tako što bi pojedinim fakultetima bila ostavljena mogućnost da, osim državne mature, organizuju i prijemni ispit.

- Takođe, dogovor je da studenti sa privatnih fakulteta neće imati budžetska mesta, da maturanti iz regiona koji žele da studiraju u Srbiji polažu državnu maturu u isto vreme i na istom mestu kao i njihovi vršnjaci iz Srbije i da se prijemni ispiti organizuju nakon državne mature - naveo je Đokić detalje dogovora u Ministarstvu.

Ipak, Senat će nadležnom resoru uputiti spisak pitanja koja su skupljena u 15 grupa, a tiču se regularnosti državne mature, uključivanja profesora sa fakulteta u ovaj projekat, broja poena potrebnih za upis, na koji način je obezbeđena kontrola pristupa rezultatima državne mature, lista želja i rang-lista...

Senat je jednoglasno potvrdio odluku Odbora za profesionalnu etiku o odbacivanju žalbe ministra finansija Siniše Malog kao neosnovane. Kako je objašnjeno nakon sednice, odbijen je kao neosnovan predlog Siniše Malog od 22. avgusta 2022. godine za izmenu odluke Senata o poništavanju diplome o stečenom naučnom nazivu doktora nauka.

Rešava se sudbina istraživača

NA sednici Senata bilo je reči i o statusu istraživača na fakultetima, a dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Danijel Sinani rekao je da je formirana radna grupa koja u roku od 90 dana treba da donese rešenja u saradnji sa Ministarstvom nauke.

Pogledajte više