Principi savremene nastave oživeli su u novom udžbeniku matematike za prvake

Promo

02. 12. 2022. u 15:14

MATEMATIKA, zajedno sa maternjim jezikom, zauzima centralno mesto u obrazovanju.

Foto: Promo

Obrazovni sistemi i obrazovne paradigme drastično su se menjali tokom istorije, ali su uvek matematika i maternji jezik činili temelj školovanja. Tako je danas, u vreme intenzivnih tehničko-informatičkih, ali i društveno-političkih promena. Savremeno obrazovanje mora da bude usklađeno sa ovim promenama. Danas je najveći izazov uskladiti i oblikovati matematičko obrazovanje za izazove savremenog sveta.

Od matematike se ne očekuje da samo prenosi neka apstraktna pravila i uči kako se rešavaju jednačine, kako se koriste formule i slično. Očekivanja su mnogo veća: da razvija sposobnost rešavanja praktičnih zadataka, da podstiče razmišljanje, izvođenje zaključaka, donošenje odluka. Znanje treba da bude, funkcionalno, upotrebno, primenljivo u novim situacijama. Nastava matematike mora da bude čvrsto povezana sa ostalim predmetima, jer ona i jeste sastavni, neodvojivi deo našeg razumevanja i opisivanja sveta. Koliko će matematika da odgovori na ove zahteve mnogo zavisi od toga koliko na njih odgovori nastava u prvom obrazovnom ciklusu. Mnogo puta je potvrđeno da prve godine školovanja imaju ogroman uticaj na dalji intelektualni razvoj i nastavak školovanja.

Najvažnije principe na kojima treba da počiva savremena nastava oživeli smo u  novom udžbeniku za prvi razred osnovne škole, Izdavačke kuće „Klett“. Autori udžbenika su dr Nebojša Ikodinović, profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu i Sandra Pajić, učiteljica OŠ „Pavle Savić“ u Beogradu. Pisanje knjige bilo je usmereno željom da se podrže raznovrsne mogućnosti organizacije nastave, da se privuče pažnja učenika i probudi njihova znatiželja, da se učenik podstakne da aktivno učestvuje u nastavnom procesu, da uči upotrebljavajući svoju inteligenciju. Mladi naraštaji vole ono što je donekle neobično i napredno, ali i traže ono što im omogućava da iskažu svoje sposobnosti i osete radost spoznaje.

Izdvajamo nekoliko svežih zadataka, koji ne samo da nose važne pouke, već dočaravaju lepotu kreativnog učenja, razmišljanja, otkrivanja.
 

Foto: Promo

Pogledajte više