DRŽAVNA MATURA PRVO NA PROBU: Počinju razgovori Ministarstva i Univerziteta

Lj. B.

24. 11. 2022. u 08:45

NA sastanku rektora svih univerziteta u Srbiji i predstavnika Ministarstva prosvete povodom uvođenja državne mature, izneli smo stav Univerziteta u Beogradu (UB) da je potreban prelazni period od nekoliko godina u kom bi se paralelno polagao i prijemni ispit kako bi se videlo da li su rezultati slični.

Foto Z. Jovanović

Ovo je juče rekao rektor prof. dr Vladan Đokić na jučerašnjoj sednici Senata UB i naglasio da će predstavnici ministarstva održati pojedinačne sastanke sa predstavnicima svih sedam državnih univerziteta u Srbiji, a da je prvi takav sastanak planiran sledeće nedelje sa dekanima beogradskih fakulteta.

- Podržavamo uvođenje državne mature, ali, s druge strane, postoji rezerva da li će rezultati državne mature biti identični sa ishodom prijemnih ispita - rekao je Đokić.

Dodao je da je to "škakljivo pitanje", jer će mnogi pitati, ako se uvodi državna matura, čemu prijemni ispiti.

- Postoje fakulteti gde je nemoguće samo kroz sistem državne mature izabrati kandidate, već moraju neke specifične sklonosti da budu adekvatno istražene. To je slučaj sa Pravoslavno-bogoslovskim fakultetom, Arhitektonskim, Fakultetom sporta i fizičke kulture i drugima - naveo je Đokić.

Pogledajte više