TRAŽE DA ČASOVI BUDU KRAĆI: Forum beogradskih gimnazija predlaže mere štednje u obrazovnim ustanovama

Lj. B.

21. 09. 2022. u 08:30

IAKO nije prvobitno planirano, đaci bi i ove školske godine mogli da dobiju produženi zimski raspust, ali i skraćenje časova za 15 minuta. Za ovu promenu školskog kalendara ovog puta nije "zaslužna" korona, već teška ekonomska situacija koja podrazumeva štednju energenata.

Foto D. Milovanović

Tako je Forum beogradskih gimnazija uputio zahtev Ministarstvu prosvete u kome traži da se zimski raspust, koji je planiran od 30. decembra do 23. januara, pomeri i produži, te da počne u drugoj polovini januara i traje do polovine februra. Takođe je predloženo da se časovi skrate za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da bi bilo logično da zimski raspust bude duži umesto što je skraćen, a da prolećni ne traje devet dana, jer tada je vreme lepše i toplije. Na pitanje da li je predlog Foruma beogradskih gimnazija prihvatljiv za njih, u Ministarstvu prosvete kažu da će, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pratiti energetsku situaciju i, u skladu sa njom, razmatrati i eventualno menjati školski kalendar i sprovoditi druge sistemske mere ukoliko bude bilo potrebno, uzimajući u obzir najbolji interes učenika. Oni ističu da je preporuke i mere za štednju energije propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduzeća i javne ustanove u koje spadaju i ustanove obrazovanja.

Inače, ranije je svim školama u Srbiji stiglo obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Zahtev je stigao od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog ministarstva prosvete. Ustanove treba da odrede osobe koje će se starati o smanjenju potrošnje energije i da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou.

Sindikat obrazovanja Srbije je protiv toga da se skraćuju časovi i produžava raspust.
- Ne treba štedeti na školama, deca su tri godine trpela zbog korone, ne treba da trpe i zbog energetske krize - kaže Valentina Ilić, predsednica SOS. - Obrazovne ustanove treba da se greju, da je deci toplo, ako ne idu u školu, onda će kod kuće da troše energente kako bi se grejala, što znači da uštede nema, a trošak se prebacuje na roditelje. To nije dobra ideja.

I DALjE VAŽI ZVANIČNI KALENDAR

PREMA važećem školskom kalendaru, prvo polugodište završava se u petak, 30. decembra, kada počinje i zimski raspust koji traje do 23. januara. Jesenji raspust ove godine nije planiran, a u novembru đake čeka produženi vikend, kada će se spojiti državni praznik 11. novembar sa subotom i nedeljom. Tokom drugog polugodišta, osnovci će imati prolećni raspust od osam dana, koji će početi u ponedeljak, 10. aprila.

Pogledajte više