NAJBOLJI FIZIČARI BALKANA: Konferencija u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Biljana Ristivojević 02. 09. 2022. u 12:05

BEOGRAD je bio domaćin najboljim fizičarima Balkana. U organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i velikog broja fakulteta i instituta iz Srbije, održana je Međunarodna konferencija Balkanske unije fizičara.

Univerzitet u Beogradu


Na konferenciji su kao plenarni i predavači po pozivu za uže naučne oblasti i tematske "okrugle stolove" nastupili vrhunski istraživači sa Balkana, sa najuglednijih univerziteta i iz istraživačkih laboratorija u svetu, kao i njihove kolege i saradnici iz više od trideset zemalja sa četiri kontinenta. Pored njih, mladi naučnici, od kojih je većina iz zemalja Balkana, imali su priliku da prikažu svoje rezultate u jednoj od 15 oblasti fizike.
Goste je pozdravio prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, ističući da su na univerzitetu jednako važni obrazovanje, naučna istraživanja i međunarodna saradnja, u sve četiri naučne grupacije. Po prvi put u tridesetogodišnjoj istoriji Balkanskih kongresa fizičara je dodeljeno 15 nagrada za najbolje poster prezentacije.

Pogledajte više