U UČIONICI ZAJEDNO PETACI I OSMACI: Ministarstvo prosvete pravilnikom propisalo spajanje učenika starijih razreda od naredne školske godine

J. Ž. SKENDERIJA

26. 07. 2022. u 09:50

OKO 350 malih škola u Srbiji moglo bi da bude zatvoreno ukoliko od 1. septembra Ministarstvo prosvete počne da primenjuje izmenjeni član Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa uvođenje kombinovane nastave od petog do osmog razreda.

Poslednjih godina ugašeno 200 seoskih škola, Foto D. Karadareviđ

Na taj način postepeno će nestajati ne samo male škole već i mesta, pošto će roditelji decu već posle prvog ciklusa obrazovanja upisivati u osmoletke u većim gradovima, smatra Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije.

Najugroženiji su, prema njenim saznanjima, ivanjički i vranjski kraj, u kojima se nalazi veliki broj ovakvih obrazovnih ustanova.

- Spajanje odeljenja starijih razreda osnovne škole radilo bi se kao kod učitelja u seoskim školama, samo što će u ovom slučaju, recimo, nastavnik matematike prvu polovinu časa držati petacima, a drugu će se posvetiti sedmacima - kaže Jankovićeva.

- Nikome nije baš jasno kako će to da funkcioniše, ali nadležni su gluvi za naša pitanja.

Ona objašnjava da je propis u novembru bez ikakve javne rasprave i socijalnog dijaloga usvojen u Narodnoj skupštini i da mnoge kolege nisu svesne novonastale situacije.

Jasna Janković, Foto Tanjug

Kombinovanjem odeljenja deca će, tvrde sindikalci, biti uskraćena za kvalitetnu nastavu, a na ovaj način poslata im je i poruka da je na selu nemoguće obrazovati se kvalitetno i da ujedno tu nema ni budućnosti.

- U stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja za školsku 2022/23. propisuje se da je kombinovano odeljenje sastavljeno od učenika dva razreda i može da ima do 15 đaka, a ono od tri ili četiri razreda do 10 učenika - tvrdi Jankovićeva. -

Tražili smo da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno metodičkim i logičkim pravilima, ali se Ministarstvo prosvete pravi mrtvo i čeka 1. septembar da kaže kako nema više vremena da bilo šta ispravi.

Problem je još složeniji, kaže, ako se ima u vidu da učenici starijih razreda u proseku imaju 15 predmeta, a sada će ih slušati na časovima od 22 minuta.

Prema pravilniku o formiranju i finansiranju, svake godine broj odeljenja osnovnih škola se smanjuje i mnoge seoske škole zatvaraju. Za poslednjih osam godina ugašeno je oko 200 izdvojenih odeljenja matičnih ustanova, a to su uglavnom seoske ili prigradske škole.

Zbog ovog problema, Unija je tražila hitan sastanak sa ministrom prosvete.

U ministarstvu kažu da se broj đaka smanjuje zbog negativnog prirodnog priraštaja, te da se to odrazilo najpre na škole koje nisu u gradskim naseljima.

- Zato je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisano da obrazovno-vaspitni rad od petog do osmog razreda može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju - navode nadležni.

- Procedure su jasno definisane, tako da za priznavanje manjeg broja učenika u odeljenju od propisanog, škola dobija saglasnost nadležne školske uprave. One čiji zahtev se odbije mogu radi ponovnog razmatranja da nam se obrate u roku od pet dana.

ROK DIREKTORIMA DO 8. AVGUSTA

KAO i prethodnih godina, direktori škola šalju predloge za formiranje odeljenja. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je rok za to 8. avgust. Predlog se podnosi školskoj upravi i mora da sadrži podatke o broju učenika na nivou razreda, kao i pregled broja odeljenja i đaka u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima.

Pogledajte više