GRAD POMAŽE RODITELJIMA: Besplatne knjige za prvi i drugi razred

B.B.

03. 06. 2022. u 11:32

UČENICI prvog i drugog razreda u prestonici dobiće besplatno osnovni komplet udžbenika. Ugovor je potpisan sa 12 izdavača, a roditelji će u proseku uštedeti oko 6.000 dinara.

Foto N. Fifić

Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradončelnika iz gradske kase će za ove namene biti izdvojeno oko 240 miliona dinara, odnosno oko dva miliona evra, a đaci će dobiti knjige iz matematike, srpskog, odnosno maternjeg jezika, sveta oko nas i stranog jezika kao obaveznog predmeta.

- Novac će naredni dana biti uplaćen izdavačima, a đake će udžbenici čekati u školama - rekao je Vesić. -  Komplete knjiga će dobiti oko 34.000 učenika. To znači da će toliko porodica u Beogradu dobiti pomoć u vrednosti koja, u zavisnosti od izdavača, iznosi oko pedeset evra. Đaci neće vraćati udžbenike.

Vesić je najavio da će i ove godine učenici trećeg razreda dobiti tablet računare, kao nastavak akcije koja je počela prošle godine, dok će ih šestaci preneti u sedmi razred.

Ministar prosvete Branko Ružić je istakao da će ministarstvo podeliti 88.900 besplatnih osnovnih kompleta udžbenika za decu iz socijalno ugroženih porodica, treće i svako naredno dete koje je u obrazovnom sistemu, mališane koji imaju potrebu za dodatnom podrškom, kao i za talentovane đake.

- Prvi put će se pojaviti elektronski udžbenici na znakovnom jeziku za učenike prvog i drugog razred koji su slabovidi - rekao je Ružić. - Nastavlja se digitalizacija učionica. Prošle godine su dobili 7.000 računara, u julu još toliko, a do kraja ove i početka sledeće dodatnih 12.000 kompjutera. Za nastavnike će biti nabavljeno 18,5 hiljada laptopova.

Pogledajte više