TUŽE ZA MEDALJU: Studenti Pravnog fakulteta drugi na takmičenju iz međunarodne arbitraže u Beču

B. BORISAVLjEVIĆ

22. 04. 2022. u 08:38

IZA sebe su ostavili čuvene Harvard, Jejl, Kembridž... U konkurenciji 365 univerziteta iz sveta sa više od 2.500 studenta i oko 1.000 arbitara, akademci Pravnog fakulteta u Beogradu su u finalu takmičenja Međunarodne trgovinske arbitraže u Beču, osvojili drugo mesto u pisanju tužbe. Ispred njih su samo studenti nemačkog Hajdelberga. U pobedničkom timu je bilo 11 studenata četvrte godine i master studija, koje je predvodila prof. dr Milena Đorđević, jedno od najcenjenih imena u svetu arbitražnog prava.

Članovi ekipe Pravnog fakulteta u Beogradu / Foto Privatna arhiva

Takmičenje se odvija u tri dela: pisanje tužbe, odgovora i prezentacija tužbe, i to na engleskom jeziku. Pripreme za finale u Beču su trajale šest meseci. Arbitražu, koja ocenjuje tužbe, čine najistaknutiji profesori prava i sudije iz celog sveta. Oni postavljaju pitanja, traže objašnjenja, ocenjuju.

- Svake godine je slučaj u suštini sličan: dve firme pregovaraju o prodaji robe, ulaze u zaključenje ugovora. Onda se sve komplikuje, jedna strana tvrdi da je zaključen, druga da nije. Imali smo 55 strana slučaja, iskaze svedoka, argumente za obe strane. Prilikom pisanja tužbe i odgovora na nju mora se odgovoriti na četiri pitanja: Da li je ugovor zaključen? Ako jeste, da li su opšti uslovi poslovanja jedne strane uključeni u ugovor? Da li je sud nadležan da rešava spor? Ako jeste, koje pravo će primeniti - priča Zoran Kobal, jedan od članova tima.

Strani univerziteti su imali bolje uslove za pripremu, najviše u pristupu raznim pravnim izvorima, ali naši studenti su pokazali da su u samom svetskom vrhu. Štaviše, gde god da se pojave, konkurenti strepe od njih. Pre Beča, imali su pripremna takmičenja u Podgorici, Pragu i Beogradu gde je prisustvovalo više od 60 timova iz sveta. Svuda su briljirali.

- Timovi ostalih univerziteta, posebno nemački, imaju neograničeni pristup nekim bazama podataka koje mi nemamo i u tome je njihova glavna prednost. Imaju neograničeni izvor sudske prakse, čak sa početka 20. veka, što nama nedostaje. Ali, nemaju profesorku Đorđević, koja je nama sve to omogućila i bez koje ne bi bilo našeg uspeha. Gde god se pojavimo, od nas imaju visoka očekivanja. Na nas gledaju kao na Harvard - kaže Luka Milošević.

Luka Stojilković, Luka Milošević i Zoran Kobal / Foto Z. Jovanović

Njihov kolega Luka Stojilković ističe da je lep osećaj biti predstavnik i ambasador Srbije, kao i univerziteta:

- Želimo da ostanemo u našoj zemlji i da znanje i iskustvo stečeno na ovom takmičenju primenjujemo u Srbiji. Ovo takmičenje, mlade pravnike osposobljava za najkompleksnije zadatke u praksi o ugovorima velike vrednosti, značajnim za privredu zemlje.

POBEDNIČKI TIM

U POBEDNIČKOM timu su Anja Karadžić, Dunja Tomašević, Nina Mitrović, Nina Pejić, Luka Milošević, Luka Stojilković, Jovan Bećerić, Željko Loci, Dušan Jablan, Vukašin Stanković i Zoran Kobal. Selekcija je veoma stroga, a mesta ima samo za 10 najboljih iz generacije. Profesorka Milena Đorđević, jedno od najcenjenih imena u svetu arbitražnog prava, već dve decenije uspešno vodi tim. Najveći uspeh ostvarili su 2013, kada su naši studenti napisali najbolju tužbu na svetu.

Pogledajte više