TRAŽE ZAŠTITU ČASOVA SRPSKOG JEZIKA: Peticiju za natpredmetni status nacionalnog jezika i književnosti potpisalo 3.000 nastavnika

Lj. BEGENIŠIĆ

17. 02. 2022. u 09:11

PETICIJU koju smo pokrenuli, a u kojoj se traži podrška inicijativi da se uvede natpredmetni status srpskog jezika i književnosti u prosvetni sistem, potpisalo je više od 3.000 profesora i nastavnika ovog predmeta. Nakon što se okonča prikupljanje potpisa, Društvo za srpski jezik i književnost podneće Ministarstvu prosvete, odnosno ministru Branku Ružiću, inicijativu za uvođenje natpredmetnog statusa ovog predmeta.

Foto arhiva

Ovo je za naš list rekao prof. Slavko Petaković, zamenik predsednika Društva, uz napomenu da su dve stvari ključne: da se poveća broj časova, ali da se, istovremeno, ne poveća norma već zaposlenih nastavnika, nego da se prime novi.

- Povećanje ukupnog broja časova podrazumeva otvaranje novih radnih mesta za nastavnike ovog predmeta, jer kvalitetnih kadrova imamo. Istovremeno, to ne podrazumeva proširenje nastavnih programa - ističe naš sagovornik.

Inače, u tekstu inicijative od Ministarstva prosvete traži se da se natpredmetni status srpskog jezika i književnosti uvede i u osnovnim i u srednjim školama. Predloženo je da se broj časova u šestom, sedmom i osmom razredu sa četiri poveća bar na pet, a da se u srednjoj školi uvede najmanje još jedan čas.

Da bi se ovo realizovalo potrebno je promeniti član 59 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i član 28. Zakona o srednjem obrazovanju.

- Razlozi za ovaj zahtev imaju nacionalnu i obrazovnu osnovu - ističu pokretači inicijative. - Maternji jezik predstavlja temelj nacionalnog identiteta, elementarni je i najvažniji posrednik u izražavanju duhovnog, intelektualnog i kreativnog potencijala pojedinca i najprirodnije je vezivo u očuvanju jedinstva zajednice, održavanju kolektivnog pamćenja i predstave o kulturnom nasleđu nacije. Praksa je pokazala da se niske ili visoke kompetencije učenika vezane za srpski jezik i književnost recipročno održavaju na nesposobnost ovladavanja gradivom iz drugih predmeta.

Predsednica Društva za srpski jezik i književnost prof. dr Vesna Lompar nada se da će Ministarstvo prosvete podržati njihovu inicijativu.

- Verujem da će nam Ministarstvo izaći u susret i povećati broj časova - rekla je ona za "Novosti".

Istovremeno, ministar Branko Ružić istakao je ranije, u intervjuu za naš list, da blagonaklono gleda na Deklaraciju srbista u pogledu sticanja natpredmetnog statusa za srpski jezik i većem fokusu na očuvanju svega što je nama imanentno kao narodu.

- Zajednički rad, svako u svojoj sferi odgovornosti, jedini je pravi za očuvanje našeg identiteta - rekao je tada Ružić.

LOŠIJE NEGO U EVROPI

NAŠI đaci imaju najmanji broj časova maternjeg jezika u Evropi, do pet nedeljno. Poređenja radi, mlađi osnovci u Francuskoj imaju 12, u Nemačkoj, Japanu i Švedskoj po devet. U Ruskoj Federaciji maternji jezik ima natpredmetni status, a deca imaju devet časova nedeljno, plus književnost. U Srbiji je najteža situacija u srednjim stručnim školama, gde učenici imaju nedeljno dva ili tri časa srpskog jezika i književnosti.

Pogledajte više