OSVOJILA STOTINU NAGRADA NA VIRTUELNIM POETSKIM FESTIVALIMA: Paraćinka Zlata Jovanović nadahnuće pronašla u internet svetu

Z. Rašić

17. 05. 2021. u 17:57

KAD život nametne ograničenja poput ovih kakva su bile zbog kovida, Zlata Jovanović (62) iz Paraćina uvek nalazi način da se izvuče iz depresivne situacije.

Foto: Z. Rašić

Nekadašnja radnica Fabrike štofova, a sada penzionerka, autorka četiri pesničke knjige i članica Književnog kluba “Mirko Banjević”, u minuloj godini korone i početkom ove - zadovoljnija je sobom no ikad. U svom drugom svetu – virtuelnom, pobrala je lane 98 nagrada sa raznih domaćih i međunarodnih književnih takmičenja i foruma, a još više desetina stiglo je početkom ove godine.

U PRIPREMI PETA KNjIGA

Posle četvrte zbirke pesama “Prečica iz osame”, objavljene 2018. godine, koja je naišla na izuzetno dobar prijem kod književnih kritičara, Jovanovićeva je završila i rad na petoj zbirci. Knjiga sadrži blizu sto pesama, ima radni naslov “Iz mog ugla”, a Zlata se nada da će biti objavljena do decembra. Kaže da je najvažnije porodične stvari završila, sinove otškolovala i oni su već uspešni mladi ljudi, pa je vreme da se posveti onome što ju je uvek inspirisalo i “držalo”. A to je pisanje.

- Imam dve velike ljubavi, rukotvorine i pisanje. Ovo drugo zaokupljuje me već duže vreme, a kako zbog korone nema dešavanja u realnom svetu, otkrila sam drugi - virtuelni svet pesničkih konkursa i foruma. Naime, aprila prošle godine kontaktirala me je Dijana Uherek Stevanović da joj pošaljem tri pesme za onlajn književni forum u Tunisu. Moji stihovi su prevedeni na engleski i prvi put sam tada bila predstavljena na nekom međunarodnom forumu – priča, za “Novosti”, Zlata, kako je sve krenulo.

Foto: Z. Rašić

Od tada je strast za virtuelnim takmičenjima ne napušta. Od Prve umetničke olimpijade u organizaciji Društvenog kluba Subotice i Udruženja balkanskih umetnika, preko domaćih i stranih pesničkih onlajn festivala, stigla je čak do Teksasa, Indije, Brazila, Bangladeša, Nigerije, Rusije, Australije, Perua… To su sve konkursi sa više stotina učesnika, a sa mnogih je pokupila od prve do treće nagrade, brojne diplome, pohvale i zahvalnice. Zlata je tako ušla u elektronske zbornike, antologije i bibliografije.

Ne prođe dan da ova kreativna žena ne otvori na kompjuteru neki od poetskih foruma da vidi ima li šta novo i jesu li rezultati sa nekog od festivala stigli. I skoro svakodnevno se obraduje. Na konkurs šalje pesme koje je u međuvremenu napisala, a ako su tematski – piše ih namenski. Oprobala se i u pričama, piše aforizme, epigrame, haiku, anegdote…

Pogledajte više