43. SALON ARHITEKTURE U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI: Pod sloganom "Tačka oslonca" od 12.maja do 4.juna u Beogradu

V.V.S.

11. 05. 2021. u 14:28

U MUZEJU primenjene umetnosti će ovogodišnji 43. Salon arhitekture, biti održan od 12. maja do 5. juna, pod sloganom "Tačka oslonca".

Muzej primenjene umetnosti

Zbog pandemije nije moguće organizovati svečano otvaranje sa velikim brojem posetilaca već je planirana dodela nagrada u sredu 12. maja, uz prisustvo predstavnika žirija i predstavnika nagrađenih. Tom prilikom Žiri 43. Salona arhitekture, sastavljen od istaknutih arhitekata (Vladimir Anđelković, Ognjen Đurović, Nada Jelić, Dejan Miljković i Dejan Todorović) dodeliće Gran Pri Salona, nagrade, priznanja i pohvale u kategoriji arhitektura,enterijer, urbanizam, eksperiment i istraživanje, publicistika, teorija i kritika arhitekture.

Izabranim sloganom "Tačka oslonca" Salon upućuje na značaj arhitekture u formiranju životne i prostorne sredine urbanih celina, gradova, mesta, sveukupnog prostora. A samim tim i isticanje značaja ravnoteže u odnosu novoizgrađenog i postojećeg javnog prostora koji nisu u suprotnosti sa potrebama većine građana, običnih stanovnika. Svaka izložba arhitekture, pa i Salon, može se posmatrati kao neka vrsta tačke oslonca,istina krhka tačka oslonca, između ideala arhitektonske struke i realnosti sadašnjeg stanja arhitekture i urbanizma.

Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture - javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Pogledajte više