ČETIRI OSKAROVCA PRED NOVOSAĐANIMA: Međunarodni filmski festival FEST od 9. do 17. maja

J. S.

04. 05. 2021. u 12:01

MEĐUNARODNI filmski festival FEST, 49. po redu, biće održan u bioskopu Arena Sinepleks u Novom Sadu od 9. do 17. maja.

Foto: Arena Sinepleks

Novosađani će, kako saopštavaju organizatori, i ove godine imati priliku da uživaju u glavnom programu FEST-a koji obiluje najboljim filmskim ostvarenjima iz prethodne godine i filmovima koji su višestruko nagrađivani na prestižnim svetskim filmskim festivalima.

FEST će biti održan pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese značajnijem povratku publike u bioskope koji su bili i treba da ostanu glavna karika kinematografije.
Filmovi će biti prikazani u sali broj pet u terminima od 17 i 19:30 sati , a u okviru FEST-a, publika Arene Sinepleks imaće priliku da aplauzom pozdravi deo autorske i glumačke ekipe domaćeg filma “Lihvar” u subotu, 15. maja. Ulaznice za FEST po ceni od 400 dinara u prodaji su na blagajnama bioskopa Arena Sinepleks.

Premijerno na ovom festivalu biće prikazana četiri ovogodišnja dobitnika najprestižnije nagrade u svetu filma - Oskar. Publika FEST-a moći će da pogleda filmove „Zemlja nomada” rediteljke Chloé Zhao, koji je nagrađen Oskarom za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Frances McDormand), „Otac” Floriana Zellera, dobitnik u kategorijama glavna muška uloga (Anthony Hopkins) i adaptirani scenario (Florian Zeller i Christopher Hampton), „Žena koja obećava” čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fennell dobila Oskara za najbolji originalni scenario, kao i film „Minari“ Lee Isaaca Chunga, koji je dobio Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Youn Yuh-jung).
U užem krugu izbora za najbolji film van engleskog govornog područja našao se film „Čovek koji je prodao svoju kožu” koji je režirala tuniska autorka Kaouther Ben Hania, a koji će takođe biti prikazan na FEST-u u Areni.

Festival će biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Pogledajte više