PANTIĆ, LOMA I NENIN PRED SANU: Rezultati tajnog glasanja Odeljenja za jezik i književnost

D. Bt.

28. 04. 2021. u 07:30

NA tajnom glasanju članova Odeljenja za jezik i književnost SANU u utorak, kako "Novosti" nezvanično saznaju, od 15 predloženih kandidata za buduće dopisne akademike, dovoljan broj glasova dobila su samo trojica: Mihajlo Pantić, Miodrag Loma i Milivoje Nenin.

Arhiva

Bez dovoljnog broja glasova Odeljenja ostali su: pesnici Miroslav Maksimović, Selimir Radulović i Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), prozaisti Radovan Beli Marković, Vladan Matijević i Zoran Živković, lingvista Rajna Dragićević i istoričari književnosti i književni teoretičari Radivoje Mikić, Aleksandar Jovanović, Marko Nedić, Goran Maksimović i Zorica Nestorović.

Na glasanju za redovnog člana nije predložen - niko. Zanimljivo je da je već godinama jedini kandidat Slobodan Grubačić.

O trojici predloženih dopisnih članova biće urađena po tri referata, i o njima će se glasati u maju, kada će biti razmatrani i predlozi koji su stigli van SANU. Konačna odluka biće doneta na Skupštini SANU u novembru.

Inače, članovi Odeljenja za jezik i književnost SANU u martu mesecu predložili su 17 kandidata, ali su Milo Lompar i Emir Kusturica odbili kandidaturu.

Pogledajte više