KO JE UBIO TUPAK ŠAKURA I NOTORIUS B.I.G. - A? DŽoni Dep otvara slučaj nakon 20 godina (VIDEO)

Novosti online 24. 04. 2021. u 10:20

KRIMINALISTIIČKI film "Grad laži" dolazi nakon više od 20 godina otkako su se dogodila dva "najslavnija" nerešena ubistva u historiji šoubiznisa. Džoni Dep je na tragu otkrića o tome ko je ubio slavne repere.

Foto: Printskrin

Iako pojavljivanje Džonija Depa u javnosti uglavnom protiče u seni privatnih skandala, tvrdnje da je njegova karijera na zalasku nisu utemeljene na činjenicama. Nedavno se pojavio u ulozi fotografa u filmu "Minamata", koji u Japanu kroz objektiv dokumentuje slučajeve trovanja lokalnog stanovništva živom iz morskih organizama, a sada dolazi u filmu "City of Lies", reditelja Breda Furmana, kao neo-noir losanđeleski detektiv u kišnom mantilu.

Film je snimljen još 2018. godine, a njegova premijera je bila planirana za 22. godišnjicu Šakurovog ubistva, u septembru iste godine, ali je velika platna ugledao tek u martu 2021. i to zbog sudskog spora koji je menadžer za lokacije pokrenuo protiv slavnog glumca. Dep se suočava s otkazivanjem projekata, iza njega je "gadan" razvod koji se odrazio na njegov profesionalni put, ali svaka njegova uloga je fascinantna i svedoči o činjenici kako je Depovo ime sinonim za neprikosnoveni glumački talent.

Možda je grad u kojem se pojavljuje prepun laži, ali donosi mnogo istinitih priča koje plene pažnju publike. Penzionisani detektiv Rasel Pole je bio angažovan na slučaju ubistava afroameričkih repera Tupaka Šakura i Notorious B.I.G.-a, koji su ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima. Dvadeset godina nakon prvobitne istrage Rasel (Džoni Dep), isti detektiv s jednakom strašću za saznanjem istine, pokušava rekonstruisati događaje i otkriti šta je dovelo do tako nemilosrdne likvidacije dvojice repera na vrhuncu slave.

"Opsednut sam istinom, to je moja bolest"

Priča filma je zasnovana na knjizi Randala Salivana, koja nosi pozamašan naslov "LAbyrinth: A Detective Investigates the Murders of Tupac Shakur and Notorious B.I.G., the Implication of Death Row Records’ Suge Knight, and the Origins of the Los Angeles Police Scandal". Dep igra detektiva koji je radio na slučaju sredinom devedesetih, a potom i u svojim pedesetim godinama.

Pokušava da sazna istinu, istinom je opsednut i, kako kaže, to je njegova bolest. Slučaj mu je uništio karijeru i život do te mere da i dvadeset godina kasnije zidove svog stana drži oblepljenim slikama vezanim za istragu slučaja. Posebno je zanimljivo što su u filmu igrani delovi kombinovani s dokumentarnim snimcima, što će posebno obradovati fanove repera, za koje kažu kako ih još uvek niko nije uspeo nadmašiti talentom.

U potrazi za odgovorima društvo mu pravi ambiciozni reporter Džek Džekson (Forest Whitaker), očajan u pokušaju da spasi karijeru, pa po svaku cenu pokušava saznati šta se dogodilo. Njih dvojica će polako otkrivati hobotnicu institucionalne korupcije i laži, a susret sa činjeničnim stanjem stvari neće biti nimalo ugodan. Poznato je, naime, kroz historiju da su upravo losanđelesku policiju potresali najveći korupcijski skandali, o čemu je nedavno progovorio i triler "Male stvari", govoreći o tome kako zataškavanja ubistava i propali slučajevi nisu ništa neuobičajeno te da mnogi detektivi pristaju živjeti s tajnama.

Tupak Šakur je upucan 7. septembra 1996. godine, kada se vraćao s meča Majka Tajsona. Na njega je pucano iz belog kadilaka, nakon čega je preminuo šest dana od ranjavanja. Imao je samo 25 godina, a svet je bio pod njegovim nogama. U godini kada je nastao film "City of Lies" pojavio se svedok ubistva, umirući član bande sa Zapadne obale - reper Keefe D, koji je odlučio progovoriti i javnosti priznati kako se u kobnoj noći nalazio u automobilu iz kojeg je pucano na Tupaka i njegovog producenta Sugea Nighta. O TupaKovoj smrti postoje brojne verzije, ali nijedna nije službeno potvrđena.

"City of Lies" pripada onoj vrsti filmova koji nas vraćaju u devedesete godine, mnogima izuzetno dragih zbog činjenice da se tada "razmahao" trend izvrsnih detektivskih trilera, koje i danas predstavljaju naslovi kao što su "Se7en" i "The Usual Suspects". Priče tih filmova su razbijale do tada opšteprihvaćene dramaturške forme, iznenađujući publiku sasvim novim pristupom vođenja radnje i onim što se u dramaturgiji zove prevareno iščekivanje.

Inače, reditelj koji stoji iza "Grada laži" poznat je po još jednom izvrsnom trileru, filmu "The Lincoln Lawyer", napetoj pravosudnoj drami iz 2011. godine, u kojoj je Matthew McConaughey igrao advokata upletenog u bizaran slučaj ubistva.

Možda završite u gradu laži, ali vas tamo niko neće moći lagati.

(Kliks.ba)

Pogledajte više