NADEŽDA PETROVIĆ POD KROVOM UNESKA: Priznanje za našu zemlju povodom sto pedeset godina od rođenja velike slikarke

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 04. 2021. u 22:43

STO pedeset godina od rođenja velike srpske slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović biće obeleženo u saradnji s Organizacijom UN za nauku, obrazovanje i kulturu. Izvršni savet Uneska na upravo završenom zasedanju u Parizu usvojio je preporuku za Generalnu konferenciju te organizacije o godišnjicama da se 150. godina od rođenja Nadežde Petrović obeleži uz povezivanje s ovom svetskom institucijom.

Arhiva

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izrazila je zahvalost naše zemlje što je, na njen predlog, Izvršni savet doneo ovu preporuku.

Odluka je, istovremeno, i važna poruka, i veliko priznanje i za našu zemlju, i za rad, stvaralaštvo i angažman Nadežde Petrović.

Procedura je takva da zemlje članice preko Nacionalnih komisija za saradnju s ovom institucijom predlažu godišnjice s kojima se Unesko povezuje. Preporuka se usvaja na Izvršnom savetu, što je upravo učinjeno, a onda se definitivno potvrđuje ne Generalnoj skupštini. Odluka bi trebalo da bude formalno ozvaničena na plenarnom zasedanju u novembru.

Sve je učinjeno na vreme, jer se uklapa u ciklus saradnje za 2022-2023. godinu.

Nešto slično učinjeno je prethodno, takođe na predlog Srbije, i povodom proslave 150 godina od rođenja pesnika i diplomate Jovana Dučića, koja se obeležava ove godine.

Konkretno, država i nadležne institucije proslede Uneksu program kako nameravaju da obeleže godišnjicu, a različiti skupovi koji se organizuju tim povodom dobijaju tako međunarodni karakter.

Nadežda Petrović je rođena u Čačku 1873. godine i smatra se najznačajnijom srpskom slikarkom s kraja 19. i početka 20. veka. Potiče iz veoma talentovane porodice: njen najmlađi brat bio je književnik Rastko Petrović. Višu žensku školu završila je u Beogradu, a zatim položila ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama. Školovala se i usavršavala u Minhenu, Parizu, Italiji. Radila je i kao pedagog u Pljevaljskoj gimnaziji.

Bila je među osnivačima Kola srpskih sestara 1903. godine. Tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata prijavila se kao dobrovljna bolničarka u srpskoj vojsci. Umrla je u Valjevskoj bolnici 1915. godine od pegavog tifusa.

Nosilac je više odlikovanja, među kojima je i Orden Svetog Save.

MNOGOBROJNE IZLOŽBE

Prvu samostalnu izložbu Nadežda Petrović imala je u Beogradu 1900. Do 1912. izlagala je na mnogobrojnim izložbama, u Ljubljani, Zagrebu, Rimu, Parizu... Bavila se i fotografijom tokom ratnih vremena.

Pogledajte više