SIMBOL KRUŠEVCA NA PRIVATNIM FOTOGRAFIJAMA: Jedinstven projekat Kuće Simića i Kruševljana

S. BABOVIĆ 18. 04. 2021. u 11:55

SPOMENIK kosovskim junacima je najfotografisanije obeležje grada koji slavi 650 godina postojanja. Kustosi Kuće Simića u Kruševcu koja radi pod okriljem Narodnog muzeja pozvali su Kruševljane da učestvuju u velikoj izložbi posvećenoj Spomeniku kosovskim junacima povodom 650 godina od postojanja grada. Zainteresovani fotografi-amateri prosleđivali su svoje fotografije pored spomenika, kao i fotografije iz porodične arhive sa simbolom Kruševca.

FOTO: S. Babović

- Odabrana dela ćemo objaviti u štampanoj formi,ovo je način da se obeleži značajan jubilej, kao i da se organizuje još jedna zajednička izložba sa našim sugrađanima - napominje Zorana Drašković-Kovačević, kustos Kuće Simića, koja redovno priprema interaktivne postavke u saradnji sa posetiocima. 

FOTO: S. Babović

Tekst potpisa

Spomenik kosovskim junacima je najprepoznatljiviji znak Kruševca i verovatno da je najviše fotografijom ovekovečeno obeležje grada u istoriji. Simbol Kruševca delo je akademika Đorđa Jovanovića (1861-1953). Odluka o podizanju Spomenika doneta je u okviru priprema za proslavu 500. godišnjice Kosovskog boja, a kamen temeljac postavio je kralj Aleksandar Obrenović, 1889.

FOTO: S. Babović

- Otkrivanju spomenika 1904.godine prisustvovao je lično kralj Petar Prvi Karađorđević - kaže Miloš Stojadinović, hroničar kruševačke istorije.

- Tom prilikom je rekao da "dragim Kruševljanima predaje na čuvanje spomenik ideju koju on predstavlja".

FOTO: S. Babović

Od tada, Spomenik kosovskim junacima postaje centralno mesto u nekadašnjoj srednjevekovnoj prestonici, čiji je osnivač knez Lazar Hrebeljanović.

- Malo je poznato da je na Vidovan 1934. godine, Veliki molitveni sabor proglasio Kruševac svetim istorijskim mestom i više od 3.000 vernika koji su proslavljali praznik u Kruševac obavešteno je da će se u ovaj grad dolaziti na hadžiluk-ispričao nam je Goran Erčević koji je snimio dokumentarac o Spomeniku pod imenom „Zalog nebu“ 2014. godine.

FOTO: S. Babović

Spomenik kosovskim junacima smatra se i najznačajnijim nacionalnim monumentom u prvoj polovini 20. veka. Visok je šest metara,izveden u neoklasicističkom stilu. Barjaktar srpske vojske sa slomljenim mačem, Boško Jugović je pri vrhu, u kompoziciji gde mu Vila na glavu stavlja lovorov venac. Guslar na severnom pijedastalu je simbol viševekovne epske borbe, a devojka na suprotnoj strani je Srbija koja poziva na oslobođenje. Na spomeniku su i reljefno predstavljeni pričešće vojkse kneza Lazara, ubistvo cara Murata, grb cara Dušana, Nemanjića. Skulpturalni elementi nagrađeni su Zlatnom medaljom Prvog reda na Svetskoj izložbi 1900.godine.

FOTO: S. Babović

REKONSTRUKCIJA

Spomenik kosovskim junacima, kako su "Novosti" pisale prošlog juna, jedini je deo Trga kosovskih junaka i centra Kruševca koji nije obuhvaćen velikom rekonstrukcijom. Radovi koji bi trebalo da budu završeni do predostojećeg Vidovdana kada će Kruševac i obeležiti 650 godina od osnivanja, podrazumevali su izgradnju novog ostrva oko spomenika, zamenu svih pločica na platoima, nove fontane i pešačke zone, promenu vodovodne i energetske infrastrukture. Za rekonstrukciju je,prema zvaničnim podacima, izdvojeno iz gradskog budžeta 350 miliona dinara.

Pogledajte više