ZA ŽIVOTNO DELO: Beniniju "Zlatni lav"

D.R.Đ.

15. 04. 2021. u 17:32

OSKAROVAC Roberto Beninji primiće ovogodišnjeg Zlatnog lava za životno delo na 78. Venecijanskom filmskom festivalu koji će se održati od 1. do 11. septembra, saopštili su danas organizatori.

Foto: Promo

Ovim povodom, reditelj filma „Život je lep“, koji je 1999. dobio oskara za najbolje strano ostvarenje, izjavio je da mu je srce puno radosti i zahvalnosti.

- Neizmerna je čast primiti tako važno priznanje za moj rad od Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji – rekao je Beninji.

Odluka je doneta na predlog direktora festivala Alberta Barbere, koji je za Beninjija rekao da se od samog svog debija, obeleženog inovativnim pristupom pravilima i tradiciji, izdvojio u panorami italijanske scenske umetnosti kao figura bez premca. „Žonglirajući svojim nastupima na pozorišnim scenama, filmskim setovima i u televizijskim studijima, svaki put sa iznenađujućim rezultatima, on blista u svima njima zahvaljujući svojoj bujnosti, plahovitosti i strasnoj radosti koja je možda najoriginalnije obeležje njegovog opusa“, naveo je Barbera.

Beninji je rođen 27. oktobra 1952. Karijeru je započeo ranih 70-ih i ubrzo je postao jedan od najomiljenijih i najpopularnijih italijanskih glumaca, režisera i scenarista, poznat i cenjen širom sveta.

Pogledajte više