EKSKLUZIVNO - GRANT ŠOU, JUNAK "DINASTIJE": Za ovu ulogu spremao sam se 35 godina

NIKOLA DRAŽOVIĆ

17. 04. 2021. u 15:46

KADA su američki mediji 2016. godine objavili da se snima rimejk legendarne "Dinastije", TV kritičari su iz istih stopa novu verziju kultne sapunice iz 20. veka okarakterisali kao promašaj.

Foto Foks

Smatrali su da bogatstvo, moć, glamur i visoka moda na malom ekranu, koje je doneo čuveni Aron Speling, ne mogu dva puta da se ponove. Upravo u tome je bila čar sage o Karingtonovima.

Ipak, nova "Dinastija" startovala je 2017. više nego uspešno, a dve godine kasnije upisala se u Ginisovu knjigu rekorda kao najpopularnija sapunica na svetu. I, evo, sprema se da ovog maja u SAD uđe u četvrtu sezonu emitovanja, a obnovljena je i za petu.

U susret premijeri trećeg ciklusa, koji nas očekuje 19. aprila na kanalu Foks lajf (ponedeljkom u 21.00), Grant Šou, glavni junak nove "Dinastije", ekskluzivno za "TV novosti" otkriva kako je postao Blejk Karington 21. veka.

- Sećam se jednog jutarnjeg telefonskog poziva, čoveka kome nisam upamtio ime od uzbuđenja nakon što je izgovorio da me zove u ime produkcije rimejka serije "Dinastija". Nije stigao ni da mi postavi pitanje, prekinuo sam ga i rekao mu: "Da, želim to da igram! Niko ne sme da dobije taj posao, Blejk Karington je moj!". Jednostavno, osećao sam da me zbog toga zovu. Za tu ulogu sam se spremao 35 godina i mislim da je došla u pravo vreme. Naravno, morao sam da prođem audiciju kao i ostali glumci. Pojavilo se još nekoliko zvučnih imena.

Ali, nisam otišao na kasting s namerom da se borim sa njima. Jednostavno, obukao sam svoje novo "guči" odelo i cipele, i tako brendiran od glave do pete ušao kod producenata i poručio im da sam došao po ulogu. Bila je to najkraća audicija u mom životu, a za koji dan ispostaviće se i najlakša. Ima nešto u tom "gučiju", čini da se osećate bogato i moćno - rekao nam je na početku razgovora Grant Šou.

* Kako je izgledao vaš prvi dan na setu?

- Vatreno krštenje imao sam sa poluspuštenim pantalonama i sa Natali Keli (Kristl) na radnom stolu (smeh). Malo je reći da sam pocrveneo tokom zajedničkog čitanja scenarija za pilot-epizodu. Okrenuo sam se prema autorskoj ekipi i postiđeno rekao: "Dragi ljudi, zašto me i dalje terate da radim ovakve stvari? Pa, ja sam već odavno mator čovek". Završilo se na tome da su mi se svi smejali, a da je scena na stolu bila samo uvertira u pakao koji me čeka. Imam sreću da su se u ulozi Kristl našle sve same lepotice, pa takve zadatke lakše podnosim (smeh).

MAŠTAO SAM DA BUDEM PILOT

* KADA ste shvatili da će gluma biti vaš životni poziv?

- Još u srednjoj školi glumio sam u školskim predstavama. Naravno, tada sam sanjao i da ću biti pilot. Nisam se, međutim, pronašao u ideji da celog života vozim avion, a na sceni sam se uvek osećao kao kod kuće. Gluma me je još od malih nogu činila srećnim. To što se i danas svaki put radujem kada treba da uđem u neki novi lik samo mi govori da nisam pogrešio u svom izboru.

* Nije nimalo naivan zadatak ući u cipele Blejka Karingtona. Poređenja sa Džonom Forsajtom su neizbežna. Jeste li zadovoljni reakacijama publike i kritike?

- Često kažem da je Blejk Karington moj Džejms Bond. I kao i svaki od glumaca koji su se našli u roli čuvenog 007, i moj Karington je za nijansu drugačiji u odnosu na original, jer sam ga ja obojio nekim svojim karakternim crtama. Mediji često porede mene i Džona Forsajta u pogledu tog fizičkog izgleda. Kažu da sam više seksi. To mi, naravno, prija (smeh). Ali, činjenica je da sam svega nekoliko godina mlađi od Džona kada je u originalnoj "Dinastiji" tumačio ovu rolu. Mislim da luksuz i moć svakoga čine seksepilnijim. Pogotovo muškarce. A Blejk Karington je sinonim moći skoro pola veka.

* Da li ste gledali originalnu "Dinastiju"? I kod nas u Srbiji, i Jugoslaviji, bio je hit koji je obeležio celu jednu televizijsku epohu.

- Iskreno, kada se prvobitno emitovala - nisam. Bio sam mlad tada. Naravno, znao sam sve o seriji. To je deo opšte kulture. Serija koja je temelj moderne televizije i koja je pokrenula produkciju kakvu danas poznajemo. Inspiracija za sve. Prvi put sam "Dinastiju" pogledao na "Jutjubu" kada sam se pripremao za ulogu u novoj verziji. I tada sam se oduševio sa onim što je Forsajt dao liku Blejka Karingtona. Pogotovo u pogledu odnosa sa Stivenom.

* Koliko se vaš Blejk razlikuje u odnosu na onog kog smo upoznali 1981?

- Kao što ste i sami rekli, taj Blejk živeo je pre 40 godina. Ovaj novi je neka poboljšana verzija. Kao novi model "ajfona". Prilagođen je našem vremenu. U osnovi, njegova ličnost se nije nimalo promenila. Za mene je oduvek bio negativac, iako je on svoje poteze video kao nešto najbolje što je mogao i morao da učini za svoju porodicu kako bi im obezbedio sigurnu budućnost. Ali kada se skinu rukavice, kravate, uštirkane košulje i maniri, Blejk Karington nije tako sjajan čovek. U 21. veku smo ga oslobodili nekih stereotipnih crta koje danas nikako ne mogu da prođu. Tako on više nije homofob. Ali i dalje može da ima problem sa Stivenom zbog toga što on nije postao muškarac kakvim ga je on zamislio. Moj Blejk je malo mračniji. Ima neku gorčinu, ali i dalje je stub oslonac Karingtonovih i porodica mu je na prvom mestu. Od početka sam znao da neću moći da ponovim ono što je Džon postigao sa ovim likom. Moj izbor je bio da napravim neku svoju verziju Blejka Karingtona.

- U profesionalnom smislu nikada nisam imao problem sa tim da glumim u sapunicama. One su zabavne, a gluma je za glumca u svakom žanru ista. Međutim, sapunice umeju da budu iscrpljujuće. One vas ubace u suludu "mašinu" koja vam ne ostavlja mnogo prostora da dišete. Zbog toga sam povremeno uzimao "odmor" od njih, nastojeći da se isprobam i u nekom drugom tipu serija. Za svakog glumca eksperimentisanje i otkrivanje nekih svojih novih strana je smisao ovog posla. Sapunice vam baš ne daju tu slobodu. Ipak, počevši od "Melrouz plejsa", pa do "Dinastije" nikad nisam imao problem sa tim da budem glumac za sapunice. U "Melrouz plejsu" najveći deo serije proveo sam bez majice. Publika to voli. Zato i danas kad mi kažu: "Skidaj se", radim ono što gledaoci vole. Skidam se (smeh).

* Da li je nešto od Blejkovih ambicija prešlo na vas tokom rada na seriji?

- Ne. I dalje svaki slobodan trenutak koristim za odmor i spavanje, jer je glumcima toga uvek malo. Ima nečeg primamljivog u svom tom bogatstvu, ali na kraju se ispostavi da uvek više izgubiš nego što dobiješ od takvog života. Doduše, to zavisi i od toga kakva ste osoba, i koji su vam ciljevi. Prema mom mišljenju, kad se sve na kraju sabere i oduzme - bogatstvo se ne isplati.

ŠTA NAS ČEKA U TREĆOJ SEZONI

U TREĆOJ sezoni "Dinastije", porodica Karington suočava se sa novim neprijateljima. Felon još nije rešila probleme iz prethodnog ciklusa, a već su je okružili protivnici koji žele da je unište. Najzlobniji od njih je Adam, njen rođeni brat. On podiže bratsko-sestrinsko rivalstvo na viši nivo i preti da ove sezone ukrade "šou" od Aleksis. Uprkos mnogim nedaćama, Felon se trudi da sačuva svoju vezu sa Lijamom, ali tajne iz njene prošlosti uticaće na njihov odnos. Blejk se, posle godinu dana odmora, vraća u igru. Namerava da povrati kontrolu nad porodičnom firmom, koju je Felon preotela i prodala. Ipak, to neće biti nimalo lak zadatak za glavu porodice Karington. U gradu se pojavljuje najnoviji član porodice Kolbi, Blejkova polusestra Dominik Devero. Ona je došla da ostane i neće odustati od borbe za ono što joj pripada. U međuvremenu, Semi Džo uživa u svim blagodetima visokog društva. Ali, ubrzo će shvatiti da u svetu bogatih vrebaju opasnosti... Život Karingtonovih prepun je neočekivanih zapleta i raspleta. Pojaviće se neka stara, ali i nova lica koja će im dodatno "pomrsiti konce". Članovi ove rastrzane porodice moraće ponovo da se okupe i nauče da sarađuju, jer jedino tako mogu da se odbrane od hijena i vrate na vrh. Uz Granta Šoua, glavne uloge igraju: Elizabet Gilis, Danijela Alonso, Rafael da la Fuente, Sem Andervud, Majkl Mišel, Robert Kristofer Rajli, Sam Adegoke, Medison Braun, Adam Huber i Alan Dejl.

Pogledajte više