NEVOLJE DETEKTIVKE IZ MALOG GRADA: Nova krimi-drama "Mer iz Istauna" od 19. aprila na HBO

J. BANjANIN

16. 04. 2021. u 18:26

DOBITNICA Oskara, Emija i Zlatnog globusa Kejt Vinslet predvodi glumačku ekipu nove HBO serije "Mer iz Istauna". Krimi-drama od sedam epizoda, koju ćemo gledati od 19. aprila, ponedeljkom, u 21.00, na kanalu HBO, nije samo to.

Kejt Vinslet, Evan Piters i Džastin Hurt Dankli / Foto HBO

Dok pratimo Kejt Vinslet u ulozi Mer Šijan, detektivke iz gradića u Pensilvaniji, otkrivamo da se njen privatni život raspada i da blisko povezana zajednica Istauna krije mračnu stranu. Autor i scenarista je Bred Ingelsbi, koji se vratio u rodnu Pensilvaniju kako bi napisao seriju, a režiju potpisuje Krejg Zobel.

Baš kao što je pre decenije učinila u HBO drami "Mildred Pirs", Vinslet stvara umetnost iz ćutljivog posmatranja, koje je sve samo ne smireno. Serija nas navodi da dešavanja pratimo poput Mer - sa dovoljno pažnje da uhvatimo i najmanju promenu u izrazu lica, koja možda nagoveštava laž, i sa dovoljno cinizma da pomislimo da čak i ljudi koje oduvek znamo mogu biti sposobni za neizrecivo zlodelo.

Mer je bivša srednjoškolska košarkaška zvezda, koja je pošla očevim stopama u policijskom poslu. Živi sa majkom Helen (Džin Smart), kćerkom tinejdžerkom Sioban (Anguri Rajs) i unukom Druom (Izi King) u kući koja skriva bolne teme kao što su samoubistvo Merinog sina ili razlozi njenog razvoda.

 

Kejt Vinslet  / Foto HBO

Merin bivši muž Frenk (Dejvid Denman) nedavno se verio i uselio u kuću pored njene. Poput najbolje prijateljice iz detinjstva Lori Ros (Džulijana Nikolson), Mer još ne može da zamisli život van grada u kome je odrasla, iako Istaun sada preplavljuju opijati, zločin i sveopšte beznađe.

Novajlija u gradu, pisac Ričard Rajan (Gaj Pirs), koji dolazi na mesto lokalnog profesora, predstavlja za Meri primamljivu romansu i nadu.

Na poslu, Mer se bavi sitnim krađama i provalama, a pre godinu dana ju je zaprepastio slučaj nestale mlade žene, kćerke njene srednjoškolske prijateljice Done (Inid Grejam).

Ubistvo tinejdžerke i majke deteta koje je ranije nađeno mrtvo pod nejasnim okolnostima budi Merinu radoznalost. U Istaun dolazi i okružni detektiv Kolin Zabel (Evan Piters) isprva da nadgleda Mer, ali joj ubrzo pomaže u istrazi. Kako bi otkrili da li skorašnja ubistva imaju veze sa slučajem nestale žene, Kolin i Mer će ispitati i sveštenika Dena Hejstingsa (Nil Haf), koji je njen rođak.

Potonja scena u kojoj Kolin pita postoji li neko u Istaunu sa kim Mer nije povezana i njen kratak odgovor "ne" najbolje opisuje sve nevolje sa kojima se suočava detektivka iz malog grada.

Pogledajte više