OVO MI JE JEDNA OD NAJZAHTEVNIJIH ULOGA U KARIJERI: Boris Isaković o ulozi Slobodana Miloševića u seriji "Porodica"

J.Banjanin

29. 03. 2021. u 21:56

- NISAM mogao ni smeo da imam otklon u odnosu na lik Slobodana Miloševića, objasnio je Boris Isaković i dodao da je etički princip svakog glumca da se što bolje upozna sa likom koji igra i da ga razume.

Foto Promo

- Naravno da mi, koji smo živeli u to vreme i preživeli tu vlast, imamo opšte slike i saznanja, ali kada sam prilazio ulozi morao sam da se približim tom čoveku i spolja i iznutra. Morao sam da zaronim u to vreme, i u jednom periodu života zaista sam ponovo bio tamo. Za mene je bilo katarzično da se obratim tom Borisu koji je tada živeo, da obnovim sećanja, i kroz ulogu izrazim mišljenje - istakao je Isaković, koji smatra da mu je ovo bila jedna od najzahtevnijih uloga u dosadašnjoj karijeri.

Glumac je objasnio da se za ulogu Slobodana Miloševića u seriji "Porodica" spremao iz materijala kojim ga je Bojan Vuletić snabdeo, kao i kroz samostalno istraživanje gledajući suđenja u Hagu, čitajući optužnicu za Miloševića, te da mu je najviše pomogla knjiga transkripta razgovora koje je bivši predsednik vodio sa članovima porodice, saradnicima i partijskim saborcima.

- Pažljivo sam gledao prva suđenja u Hagu, zaustavljao sliku i pokušavao da uronim u pogled tog čoveka - kazao je Isaković dodajući da su, u sadejstvu, maska, proučavanje telesnog stava, uopšte odgovornost prema liku koji tumači pomogli da iznese ovu kompleksnu ulogu. Glumca je posebno fascinirao mir koji je Milošević posedovao u dramatičnim i teškim situacijama. Tačka u kojoj je, kako je rekao, mogao da se poveže sa Miloševićem i koja mu je najviše pomogla u približavanju njegovom liku je humor i duhovitost koji su, pored ostalog, bili svojstveni Miloševiću.

Pogledajte više