PIŠEM DA BIH PROBUDIO LJUDE: Dramski pisac Milan Milovanović dvostruki je laureat nagrade "Branislav Nušić"

J. SIMIĆ

29. 03. 2021. u 12:21

DRAGI naš Branislave, svima nam je jasno da si ti besmrtan. Pisao si o nama ne da nas nasmeješ i rastužiš, već da nas poučiš i promeniš. I promenili smo se, ali, nažalost, ne po tvom naumu. Ono čemu si se ti rugao, ono što si ismevao, velika većina nas je upravo to usvojila kao nešto normalno, čak i poželjno.

Foto Igor Mitrović

Ovo je delić besede kojom se dramski pisac iz Novog Sada Milan Milovanović, u svojstvu laureata nagrade "Branislav Nušić", za svoju dramu "Anestezija" prošle godine prvi put "obratio" komediogradu Branislavu Nušiću (1864-1938) pred njegovom večnom kućom na beogradskom Novom groblju. Drugo obraćanje trebalo je da usledi već početkom ove godine jer je Milovanović ponovo laureat Nušićevog priznanja. Ovoga puta za dramski tekst "Besmrtnik".

Milovanović je prvi naš pisac koji je dve godine zaredom nagrađen ovim priznanjem koje dodeljuje Udruženje dramskih pisaca Srbije za najbolji originalni dramski tekst.

- Nagrade su lepe, ali i obavezujuće. Pišem, mada mi se često čini da me niti ko čuje, niti ko razume. Imam utisak da su skoro svi u dubokoj anesteziji, a da ja uzalud pokušavam da probudim i sebe i njih. I kada se latim pera, zanesen u vrtlogu likova i zapleta, koliko god mi se čini da je tema tog mog teksta daleka prošlost, ispostavi se na kraju da ona uvek ima vezu sa sadašnjošću - kaže, za "Novosti", ovaj pisac.

Njegova drama "Besmrtnik" na 41. anonimni konkurs "Branislav Nušić" stigla je zajedno sa još 23 naslova drugih autora. Jednoglasno, žiri u sastavu prof. dr Boško Suvajdžić, Momčilo Kovačević i Saša Gabrić, ocenio je da se "zrelošću dramaturške obrade teme, dinamičnošću radnje i doslednom karakterizacijom likova" izdvojio upravo "Besmrtnik".

- Smeštena negde na marginama Evrope, tema o vlasti, moći, prijateljstvu, ljubavi, preljubi, doslednosti i prevari, sa blagom aromom antičkih tragedija i šarmom šekspirovskih zapleta, predstavljena je na svež i originalan način. Tome, svakako, doprinosi i fini ironično-groteskni ton - ocenio je žiri ovog prestižnog priznanja.

U pandemijom uokvirenoj osami, Milovanović nam otkriva da ovih dana radi na novoj drami. Tema je naša stvarnost dodatno dramatizivana famoznim virusom kovid 19.

- Koliko god da smatram da bi trebalo napraviti vremensku distancu u odnosu na događaje koje proživljavamo, nešto me podstiče da ne čekam. Novi dramski tekst baviće se aktuelnim geopolitičkim i pandemijskim trenutkom u koje se čovečanstvo zaglibilo a kroz koji se prelama ono što me kao pisca najviše privlači - sudbine običnih ljudi - otkriva Milovanović na kraju razgovora za "Novosti".

KAD SE ZAVESA DIGNE

DRAMSKOM tekstu život udahnjuje pozornica, a gotovo već godinu dana zavese su spuštene u našim teatrima. Milovanović se nada da će njegovi tekstovi, kada sve ovo prođe, dobiti priliku za život na sceni.

Pogledajte više