USPEH FILMA SA PROJEKTA “KRAFTER”: Dokumentarac u čijoj je izradi učestvovao i Zavičajni muzej “Paraćin” dobio posebnu nagradu u Švajcarskoj

Z. Rašić

28. 03. 2021. u 19:52

DOKUMENTARNI film “U njihovim rukama” nastao u okviru međunarodnog arheološkog projekta “Krafter”, u kome je učestvovao Zavičajni muzej iz Paraćina zajedno sa osam institucija iz pet evropskih zemalja, dobio je posebnu nagradu žirija za estetski pristup u okviru 11. Arheološkog filmskog festivala “FINAN 2021” u Nionu, Švajcarska.

Foto: Privatna arhiva

Festival je zbog epidemije kovida održan onlajn od 24. do 27. marta, a film u čijoj je izradi učestvovao paraćinski muzej kao jedini iz Srbije prikazan je 25. marta, u konkurenciji 29 filmskih ostvarenja iz oblasti arheologije.

Foto: Privatna arhiva

Tema je otkrivanje tehnologije praistorijskog grnčarstva, odnosno rekonstrukcija stilova izrade grnčarije četiri različita regiona Evrope iz perioda bronzanog doba, a film je nastao kao spoj kraćih verzija četiri nezavisna filma - iz Srbije, Mađarske, Nemačke i Španije. U delu iz Srbije, čiji je nosilac muzej grada na Crnici, prikazana je izrada keramičkih posuda iz perioda Vatinske kulture (2.200 -1.600 godina p.n.e) kroz replike koje je radio akademski keramičar Dejan Jovanović, a režirao i realizovao sa svojom ekipom reditelj Vladan Caričić.

dr Vesna Vučković/Foto: Z. Rašić

Dr arheologije Vesna Vučković, vođa srpskog dela projekta, napominje da je Zavičajni muzej iz jednog malog grada kakav je Paraćin učešćem u “Krafteru” uspeo da bude primećen na kulturnoj mapi Evrope, a ujedno je to i značajan pomak u istraživanju bronzanog doba u Srbiji.

Pogledajte više