14.233 BOŽANSTVENA DANTEOVA STIHA: Cela Italija u znaku svog najvećeg pesnika, a povodom obeležavanja sedam vekova od njegovog upokojenja

Milica Ostojić (RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI)

28. 03. 2021. u 11:27

SEDAM vekova od smrti Dantea Aligijerija ne bledi simbol univerzalne lepote njegove "Božanstvene komedije", više nego ikada podseća nas na smisao trajanja našeg sadašnjeg života u bojama pakla, a na našem proputovanju osluškujemo njegovu poruku o uzdizanju i preporodu.

Foto: Wikipedia

Vrhunski pesnik (sommo poeta), filozof, istoričar, političar, biograf, tvorac italijanskog književnog jezika, onaj koji predstavlja nacionalni identitet države a rođen je pre nje, značajniji je više nego ikada. Zato će godišnjica njegovog rođenja biti obeležena sa više od 200 događaja u Italiji, mnogi će biti organizovani i širom sveta, a u čitavoj 2021. godini obeležavaće se ime i delo ovog velikana. Ipak, kao glavni datum izabran je 25. mart, "Dantedi" kako je nazvan u Italiji, a tim povodom veliki glumac i oskarovac Roberto Beninji, u palati predsednika Republike "Kvirinalu", čitao je Danteovo 25. pevanje "Raja", jedino u čitavoj poemi napisanom na italijanskom.

Danteova poruka "sa puta kroz devet nebesa", pevanje o nadi za kojom imamo potrebu, pevanje o bolu kao što je bio i njegov u izgnanstvu, u stvari slavi budućnosti. Pre više od 700 godina Dante nam je poručio kako ćemo na kraju dugog puta iz pakla u kojem živimo "ponovo da vidimo zvezde", da ćemo dosegnuti "deseto nebo" kada prođe sadašnji mrak.

U tri Danteova grada, biće organizovana posebna dešavanja. U Veroni je to izložba crteža Sandra Botičelija koji su propratili prvo izdanje "Božanstvene komedije" i koji je ovekovečio i samog pesnika (tempera na platnu, 1495). U Raveni će u počast velikom pesniku (gde počivaju njegovi posmrtni ostaci) čitav ovogodišnji "Ravena festival" biti posvećen njemu, a u Firenci, gde je i Danteov nadgrobni spomenik, priprema se veliki broj događaja u Galeriji "Ufici", u bibliotekama, muzejima... U centru grada, na Trgu Sinjorija, postavljena je skulptura visoka 22 metra, kao metafora Danteovog "Raja".

Dante Aligijeri rođen je u Firenci 1265, između 21. maja i 21. juna, a zbog svojih političkih opredeljenja i lažnih optužbi, od 1302. je u progonstvu proveo 20 godina. Umro je u Raveni 1321. sa 56 godina, od malarijske groznice. Čitavog života bio je zaljubljen u Firentinku Beatriče Portinari, video ju je prvi put kada su oboje imali po devet godina, a njegova najveća ljubav umire sa samo 24 godine, 1290. Dante pada u veliku depresiju, smisao bivstvovanja nalazi u usavršavanju filozofske kulture u školi u Firenci u crkvama Santa Marija Novela i Santa Kroče, a svoju ljubav ovekovečio je u liku Beatriče u svom remek-delu.

"Božanstvenu komediju" napisao je između 1308. i 1321. godine, a čitava radnja događa se u Danteovom snu. Njegovo delo smatra se univerzalnim i najvećim koje je napisano na italijanskom jeziku i najvećim remek-delom svetske literature. "Božanstvena komedija" najprevođenije je delo posle Biblije, prevedena je na 60 jezika.

Pouka Danteovog dela smeštena je u 14.233 stiha, u poemi iz tri dela: "Pakao", "Čistilište" i "Raj", sa 100 pesama i simbolima brojeva - sve to ostaje kao inspiracija za buduća tumačenja. Ono što je prepoznatljivo kao poruka, u njegovim osobenim tercetima, to su alegorije čovekovih sladostrasti, vlastoljublja, pokvarenosti, pohlepe, neznanja, zablude. Nije slučajno što Dante u svakoj šestoj pesmi govori o politici, imenuje poroke kao što su proždrljivost, lenjost, neumernost, nasilništvo... Imenuje tiraniju, varalice raznih vrsta, podmitljivost, sebičnost političara, lažne savetnike, falsifikatore, trgovce ljudima... Bilo je toga tada, ima i danas.

Dante je bio "majstor tona": od tragičnog do komičnog, od poniznog do svečanog, narodnog, grotesknog. Samo je ovaj veliki genije uspeo da napravi takvu ravnotežu između narodnog i akademskog jezika, zato je i postao otac italijanskog, upodobio da njime može da se napiše svako književno delo. Taj toskanski, firentinski dijalekt, postao je zajednički jezik svih Italijana i takav se izučava širom sveta. Baš sada se sluša više nego ikada Danteova poruka nade, potreba za preporodom, razume bol njegovog vremena koji je i naš, ali to je i snažna poruka svetu: "Zagrlićemo se ponovo jednog dana".

BOKAČOV "DODATAK"
I DANTEU je neko "dodao veličinu", njegovom delu sa originalnim nazivom "Komedija" veliki i besmrtni Đovani Bokačo u svom delu o Danteovom životu naslovu "Komedija" dodaje "božanstvena" i tek 1555. delo počinje da živi pod tim imenom, obujmivši prostore i likove koji ni do danas nisu istumačeni ni u hiljadama prikaza.

Pogledajte više