SVA DELA DEJANA MEDAKOVIĆA: Izdavački poduhvat povodom veka od rođenja izuzetnog istoričara umetnosti

J. S.

19. 03. 2021. u 11:47

DO kraja ove godine, a povodom stogodišnjice od rođenja akademika Dejana Medakovića (Zagreb, 1922 - Beograd, 2008), Izdavačka kuća "Prometej" uz finansijsku podršku Pokrajinske vlade objaviće sabrana dela ovog izuzetnog srpskog intelektualca koji je ostavio dubok trag u srpskoj nauci i kulturi.

Arhiva

Povodom ovog poduhvata predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se u Novom Sadu sa direktorom i glavnim i odgovornim urednikom IK "Prometej" Zoranom Kolundžijom i akademikovim sinom Pavlom Medakovićem.

- Jedini način da omeđimo našu kulturnu baštinu, koju je akademik Medaković otkrivao za mnoge generacije, ponekad i u teškim vremenima, jeste da objavljivanjem Sabranih dela ukažemo na njegov značaj za našu celokupnu kulturu - kazao je Mirović i izrazio nadu da će "Prometej" tokom ove godine privesti kraju ovaj obiman posao i time još jednom podsetiti našu javnost na Medakovića i njegovo delo.

Po rečima Zorana Kolundžije, akademik Medaković koji je bio predsednik SANU, istoričar umetnosti, pesnik i književnik, izneo je našu istoriju umetnosti na evropsku scenu. Među njegovim najpoznatijim delima su "Efemeris", "Srbi u Beču", "Putevi srpskog baroka", "Fruškogorski manastiri"...

Pogledajte više