NEZABORAVNI ĐIRARDELI: U 81. godini preminuo čuveni američki glumac Jafet Koto

A. P.

16. 03. 2021. u 22:31

AMERIČKI glumac Jafet Koto, poznat po sjajnim, najčešće epizodnim ali izuzetno upečatljivim ulogama, preminuo je u 81. godini, objavila je njegova supruga.

Foto IMDb

U karijeri dugoj gotovo šest decenija, Koto je "prošetao" kroz gotovo sve žanrove, od kaubojskih filmova, preko komedija, drama, akcija i krimića, do SF ostvarenja, i u svakom žanru zabeležio značajnu rolu. Glumačku karijeru počeo je u pozorištu, na Brodveju, kao 19-godišnjak, da bi četiri godine kasnije debitovao na filmu. Ipak, prvu upečatljivu filmsku rolu, po kojoj ga i danas prepoznaju, dobio je tek 1973. kada je zaigrao glavnog zlikovca Mister Biga, u Bondovom hitu "Živi i pusti druge da umru".

Mada je kasnije kritikovao scenariste, govoreći da je u ovom filmu crnačka kultura prikazana potpuno pogrešno, čak i uvredljivo, uloga u Bondovom serijalu otvorila mu je mnoga vrata. Pored ostalog, tako je dobio ulogu u SF klasiku "Osmi putnik" (1979). Rolom inženjera Parkera bio je mnogo zadovoljniji, a hvalio je i saradnju sa Ridlijem Skotom.

ODBIO ULOGU ŽAN-LUKA PIKARA

PO sopstvenom priznanju, posle "Odeljenja za ubistva" napravio je grešku koju sebi nikada nije oprostio - odbio je ulogu Žan-Luka Pikara u kultnom serijalu "Zvezdane staze".

Umesto njega, svu slavu pokupio je Patrik Stjuart.

- Doneo sam neke pogrešne odluke, a ova je bila najgora od svih - govorio je godinama kasnije.

Tokom osamdesetih izdvojile su se njegove uloge u SF akciji "Trkač" i akcionoj komediji "Ponoćna trka". Srpskoj, ali i svetskoj publici najpoznatiji je kao policijski narednik Al Đirardeli u jednoj od najboljih krimi-serija "Odeljenje za ubistva" (1993-1999). Tokom snimanja često se žalio producentima da njegov lik, iako navodno glavni, jedva da ima nekoliko replika po epizodi.

"Odeljenje za ubistva", Foto IMDb

- Odgovorili su mi: "Ako nemaš posla, ti onda piši scenario". Tako sam počeo da pišem i to me je toliko obuzelo da nisam ni primetio da moj lik i dalje ima najmanje replika u seriji - govorio je Koto.

Bez obzira na njegove žalbe, baš kao i sa Bondom, zbog uloge Ala Đirardelija ponovo je postao tražen glumac, ali je sve ponude odbijao jer su "ličile jedna na drugu". Poslednje dve decenije pojavio se svega nekoliko puta u malim, epizodnim ulogama.

Pogledajte više