PRIČE IZ "ŽENSKOG PERA": Objavljene Knjige Ajfer Tunč i Ane Marije Grbić u izdanju "Geopoetike"

M. N. M.

05. 03. 2021. u 10:24

DVA prozna ostvarenja savremenih autorki istovremeno su objavljena u izdanju kuće "Geopoetika" - "Svetski bol" Ajfer Tunč i "Srneća leđa" Ane Marije Grbić.

Arhiva

Potresni roman poznate turske književnice je, baš kao i pređašnji iste autorke - "Noć zelene vile" (2013), na srpski jezik prevela Mirjana Marinković. Ajfer Tunč je dobitnica brojnih priznanja i nagrada, među kojima je i nagrada "Balkanika" za 2003. godinu, autorka velikog broja knjiga različitih žanrova i scenarija za film "Oblak u vazduhu".

Autorka je specijalno za srpsko izdanje knjige ispisala jedan topao i poetski, intimni osvrt na proputovanje kroz Srbiju kad je bila devojčica, tekst u kome ističe i ogromnu ulogu i značaj umetnosti, pre svega književnosti u našem odnosu prema savremenom svetu.

Zbirka priča "Srneća leđa" prva je prozna knjiga pesnikinje, mentora kreativnog pisanja, književnog urednika, radio--voditelja i ilustratora Ane Marije Grbić.

Mihajlo Pantić je napisao na koricama ove knjige: "O čemu god da pripoveda, a neizostavno je reč o neobičnoj običnosti (to je iskupljujuća sintagma), Ana Marija Grbić čini to sa inventivnošću poetske mikroskopije života. I za rezultat imamo knjigu 'Srneća leđa' koja se čita od korica do korica, u jednom dahu, pa opet iz početka. Da bi se, u krajnjem zbiru, i u slučaju 'Srnećih leđa' potvrdilo prastaro pravilo da je uspela kratka priča mnogo duža nego što na prvi pogled izgleda. Takoreći roman, sveden na svoju suštinu."

Pogledajte više