NASTUP RUSKIH VIRTUOZA: Pijanista Luganski i čelista Gomzijakov u "Kolarcu"

M. N. M.

03. 03. 2021. u 15:11

ZVEZDA svetske muzičke scene i miljenik beogradske publike, pijanista Nikolaj Luganski, ponovo nastupa u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine gde će, 10. marta od 19 časova, održati koncert "Iz Rusije sa ljubavlju" i sa violončelistom Pavelom Gomzijakovom izvesti odabrane sonate za klavir i čelo Debisija, Šostakoviča i Rahmanjinova.

Foto promo

Luganski je pijanista koji kombinuje eleganciju i gracioznost sa moćnom virtuoznošću - istinska inkarnacija ruske tradicije na internacionalnoj klasičarskoj sceni, majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara, poznat po interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija.

Dobitnik brojnih priznanja, u junu 2019. primio je i Državnu nagradu Ruske Federacije za književnost i umetnost, za doprinos razvoju i unapređenju ruske i međunarodne klasične muzičke kulture tokom poslednjih 20 godina, a odlikovan je i priznanjem Narodni umetnik Rusije u aprilu 2013. godine, što je najviša čast za izuzetna dostignuća u umetnosti.

Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Juri Temirkanov, Kent Nagano, Mihail Pljetnjov, Đanandrea Noseda i Vladimir Jurovski, a među najznačajnijim koncertima za sezonu 2020/21. su njegov nastup sa državnim orkestrom hamburške filharmonije, Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si u Londonu, Holandskom filharmonijom i Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji...

Luganski je i profesor na Moskovskom državnom konzervatorijumu "Čajkovski" od 1998. godine i umetnički direktor Festivala "Rahmanjinov" u ruskom gradu Tambovu, a kao pijanista redovno nastupa na imanju Rahmanjinova i u muzeju "Ivankovki".

Opisuju ga kao jednog od najupečatljivijih izvođača sveta i pijanistu izvanredne dubine i svestranosti, a među omiljenim saradnicima u oblasti kamerne muzike su mu Repin, Majski, Kavakos i Gomzijakov sa kojim će nastupiti u Beogradu.

Gomzijakov će u Beogradu svirati David Tekler "eks romberg" violončelo izrađeno 1703. godine u Rimu.

Pogledajte više