GODINA JUBILEJA I PROMENA: Konkurs za izbor novog upravnika Zadužbine Ive Andrića otvoren do 8. marta

D. Bt.

01. 03. 2021. u 11:55

U ČETRDESET petoj godini postojanja, zadužbina Ive Andrića raspisala je konkurs za novog upravnika pošto dosadašnji, dr Žaneta Đukić Perišić, uskoro odlazi u penziju. Konkurs je otvoren do 8. marta.

Arhiva

Na godišnjoj sednici UO Zadužbine (Miro Vuksanović, predsednik, Stojan Dabić, Dušan Kovačević, Goran Petrović, Stojan Đorđić, Sreto Tanasić, Radovan Beli Marković, Radovan Popović i Marko Nedić) usvojen je izveštaj o radu u minuloj i plan za ovu godinu. Konstatovano je da je Zadužbina uprkos velikim promenama izazvanim pandemijom korone, realizovala sve planirane projekte i vrata držala otvorenim za sve istraživače, prevodioce, izdavače, novinare. Odobrena su prava za 41 monografsko izdanje Andrićevih dela: 21 u Srbiji i 20 u inostranstvu - na engleskom, nemačkom, italijanskom, rumunskom, bugarskom, grčkom, turskom, japanskom, kineskom, korejskom i malajalam jeziku.

- Kako se ove godine navršava šest decenija od dodele Nobelove nagrade Andriću, Zadužbina planira da taj jubilej obeleži Svečanom akademijom, posebnim prilozima u časopisu "Sveske", kao i svečanim predstavljanjem knjiga Kritičkog izdanja dela Ive Andrića, koje je započeto 2016. Zadužbina će nastojati da kroz saradnju sa ministarstvima prosvete i kulture podstakne obeležavanje ove godišnjice u školama i bibliotekama - kaže za "Novosti" dr Žaneta Đukić Perišić.

Pogledajte više