PREMIJERNO U GRAČANICI: Predstava "Placebo" u produkciji Narodnog pozorišta Priština

Tanjug 23. 02. 2021. u 11:21

DRAMA “Placebo” Aleksandra Jugovića u režiji Isidore Goncić biće premijerno izvedena sutra na sceni Doma kulture Gračanica, u produkciji Narodnog pozorišta Priština.

Foto:Printscreen/Facebook

U predstavi igraju Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Milena Pavlović, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.

Za veoma kratko vreme od nepunih mesec dana ovo je već druga premijera NP Priština u Gračanici, jer je prethodno izvedena komedija “Ribarske svađe” Karla Goldonija, u režiji Milana Karadžića, dok se u koprodukciji sa SNP iz Novog Sada trenutno priprema i dramatizacija romana “Deobe” Dobrice Ćosića u režiji Juga Radivojevića.

Kako je objasnila rediteljka dela “Placebo”, ta reč dolazi iz latinskog jezika i znači ''udovoljiću'' (od placeo - udovoljavam), a prvi put se pominje u latinskom prevodu Biblije.

Godine 1811. ova reč je već ušla u Medicinski leksikon Hupera i Kvinsija, gde se navodi da je to bilo koji lek napravljen tako da više udovolji pacijentu, nego da on ima koristi od njega.

Placebo efekat, ta neverovatna sposobnost uma da ozdravi telo, koristi se i danas u medicini, to je pozitivan efekat izazvan autosugestijom bolesnika da mu neki lek pomaže.

- Ovaj efekat nastaje prihvatanjem neke neistine kao tačne, da bi se sačuvao ili postigao osećaj sigurnosti.

Placebo pokazuje kako je ljudski um sposoban da pokrene promene u organizmu verujući u moć lažnog leka.

- Drama ''Placebo'' Aleksandra Jugovića ide još dalje - istakla je rediteljka Goncić, inače ćerka glumca Svetislava Buleta Goncića.

Osim rediteljke, autorsku ekipu čine i koreografkinja Jovana Ikonić, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Bojana Kostadinović i scenograf Goran Stojčetović.

Predstava će se odigrati uz sve epidemiološke mere po preporuci nadležnih institucija.

Pogledajte više