USPEH LESKOVAČKE ŠKOLE STRIPA: „Vekovnici“ po šesti put na top listi najboljih stripova sveta

Igor Mitić 17. 02. 2021. u 20:56

BRITANAC Pol Gravet, vodeći autoritet na polju stripa i autor poznate knjige „1001 strip koji morate pročitati“, svrstao je serijal „Vekovnici“ - „Život i smrt“ u izbor najznačajnijih strip naslova na svetu koji su objavljeni prošle sezone.

Škola stripa

Gravet svake godine sastavlja ovu top listu na kojoj su se „Vekovnici“ našli po šesti put odnosno najčešće u odnosu na bilo koji drugi domaći strip naslov.

Scenarista serijala „Vekovnici“, koji izlazi od 2007. godine, je Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a na najnovijem izdanju su radili njegovi učenici Marko Nikolić i Denis Dupanović kao i mnogi drugi crtači od Dejana Nenadova i Vladimira Aleksića do Tihomira Čelanovića i Radomira Izgarevića.

- Ovo izdanje pratile su izložbe u Varvarinu i Trsteniku, a album je, pre objavljivanja u Srbiji, premijerno čitala publika u regionu odnosno u Hrvatskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji. Jedan od najvećih domaćih strip teoretičara Slobodan Ivkov rekao je da je ovaj strip „fenomen do sada neviđen u domaćem stripu“ jer se radi o prvom rimejku albuma u istoriji srpskog stripa – navodi Marko Stojanović.

O uspehu „Vekovnika“ još kaže da je zadovoljstvo veće što su „ kao deo svetske strip elite“ ovoga puta prepoznati i njegovi učenici.

- Teško da postoji veća čast za bilo kog učitelja od toga da takav autoritet, kao što je Pol Gravet, kaže da su njegovi učenici stasali u strip crtače prvog reda i to u svetskim okvirima – dodao je Stojanović.

Na serijalu „Vekovnici“ do sada je radilo više od 200 autora sa prostora Balkana kao i iz Rusije, Nemačke, Turske, Slovačke i Brazila, a osim u zemljama regiona objavljivan je i u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Velikoj Britaniji.

Pogledajte više