POSTAVKA "NOVA SEGREGACIJA" JANE STOJAKOVIĆ: Šta nam donosi vrli novi svet

M.A.K. 17. 02. 2021. u 21:06

U GALERIJI ULUS-a, u Knez Mihailovoj predstavljena su dela Jane Stojaković. Njena samostalna izložba nosi ime "Nova segregcija".

ULUS

Prema rečima Milice Stojaković, čiji tekst se nalazi u pratećem katalogu, autorka pokreće dva velika pitanja: prvo, pitanje društveno-etičkih posledica novih dostignuća u tehnologiji i nauci, i drugo, pitanje novih klasa:

- Kod Jane Stojaković, to su ljudi-veprovi, ljudi-pacovi iljudi-bubašvabe. Hiperrealizam, u nadrealnom kontekstu dobija dodatnu zastrašujuću dimenziju, u ovom projektu potpuno funkcionalnu, u cilju opomene, alarma ili prosto, intenzivnog afektivnog doživljaja, koji, kroz vizuelni narativ uzdrmava i osvešćuje...

U fokusu projekta "Nova segregacija" je tema posthumanizma, a različiti radovi preispituju granice ljudskosti. Rođena 1981. u Beogradu gde živi i radi, Jana Stojakovićje trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je uglednih nagrada, a izlagala je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji iinostranstvu.

Pogledajte više