KAKO SAM "UBIO" PLAMERA: Irfan Mensur o nedavno preminulom glumcu i njegovoj ulozi u "Sarajevskom atentatu"

Vukica Strugar

15. 02. 2021. u 11:22

SLAVNI kanadski glumac Kristofer Plamer preminuo je nedavno u 92. godini, u svom američkom domu u Konektikatu: proslavio se ulogom kapetana Fon Trapa u filmu "Moje pesme, moji snovi" 1965. godine, ali je Oskar dobio gotovo pola veka kasnije (2011) za film "Početnici".

Foto P. Milošević

Reditelj Ridli Skot, povodom ostvarenja "Sav novac sveta", pre samo tri godine rekao je za njega da je "prava bojanka koja može da uradi sve", a on je u bogatoj karijeri zabeležio i jedno jugoslovensko iskustvo.

"Sarajevski atentat" snimljen je 1975. (režija Veljko Bulajić) kao velika međunarodna koprodukcija, u čijoj podeli su bila još neka velika svetska imena - Plamer je igrao Franca Ferdinanda, njegovu suprugu Sofiju tumačila je Florinda Bolkan, a Đuru Šarca - Maksimilijan Šel. U glavnoj ulozi, liku Gavrila Principa, publika je gledala mladog i još nedovoljno poznatog Irfana Mensura, kome je ovo bio prvi film u karijeri. I kao u "zbilji", upucao je Ferdinanda, odnosno Kristofera Plamera posle tri dana snimanja.

ISKUSTVO Mensur sa Maksimilijanom Šelom  u filmu "Sarajevski atentat", Foto IMDb

- Čuo sam da je umro, a eto, ja sam ga davno "ubio". Snimali smo u Sarajevu te scene i vrlo dobro se sećam jedne sitnice koju sam upamtio kao mlad glumac. Plamer bi uvek, u određenom trenutku, pogledao u nebo. Onda je spuštao pogled na gradonačelnika koji je u tom trenutku nešto pričao, dok sam se ja nalazio u okupljenoj gomili, spreman za atentat - priseća se Mensur.

- Nikada nisam shvatao zašto to radi, uvek u istom trenutku tokom ponavljanja ove scene.

Bolji od Mekdauela

SVE je plaćao američki producent, u koprodukciji sa Češkom i Jugoslavijom. I mene su odabrali Amerikanci, saznao sam tokom snimanja. Zanimljivo je da su, na kraju, za Principa ostala dva kandidata. Malkolm Mekdauel (koji je posle "Paklene pomorandže" napravio svetsku karijeru) i ja.

Producent je, ipak, predložio mene, a Veljko prihvatio - kaže Mensur.

Potpuno beznačajna radnja, koja meni nije bila jasna. Kada se uveče završilo snimanje, pogledao sam scenario i video da na tom mestu piše: "Ferdinand pogleda u nebo." Dakle, on je bio savršeno precizan i tačan, obraćajući pažnju na svaki detalj u scenariju. A meni je to kao mladom glumcu apsolutno promaklo...

ZVEZDE Florinda Bolkan i Kristofer Plamer, Foto IMDb

Naš sagovornik ističe da je tokom snimanja svog debitantskog filma imao sreću da upozna, zapravo, dvojicu oskarovaca. Plamer je ovo odličje dobio mnogo godina kasnije, a Maksimilijan Šel već 1961. godine za "Nirnberški proces":

- Sa Šelom sam bio direktan partner. Igrao je Šarca. Duže smo se družili jer je duže bio i na snimanju. Nekoliko puta smo išli na zajedničke večere, pa smo imali priliku da razgovaramo. U to vreme njih dvojica su za mene bili "užasno" veliki glumci, ali sam odmah shvatio da su baš najveći, obični i prijemčivi ljudi.

Foto IMDb

Irfan pamti ovo snimanje još po jednom zanimljivom iskustvu. Posmatrao je kako Šarca (odnosno Maksimilijana Šela) muče u jednoj sceni. Ležao je na stolu, zabijali su mu eksere pod nokte, ali je u krupnom planu bilo samo njegovo lice:

- Toliko se kreveljio u tom krupnom planu, da sam bio zabezeknut. Mislio sam šta radi ovaj čovek, da li je to uopšte moguće?! I to je trajalo, trajalo trajalo... Na večeri sam mu rekao da sam gledao tu scenu, da je dugo trajalo, dok je on svašta radio u tom krupnom planu sa svojim licem, urlao i plakao... Saslušao me i rekao: "E, mladiću, u film će ući možda samo pola sekunde ili sekund. Odabraće najbolji deo mog kreveljenja. A ja sam ponudio sve što sam mogao." To su neke zanatske cake koje sam tada "pokupio".

Foto IMDb

Kasnije, priča nam poznati glumac, rado je gledao filmove dvojice velikana. I uvek se dobro osećao, jer je upoznao te ljude.

Foto EPA

- S Plamerom sam imao samo dva-tri dana snimanja. I "ubio" sam ga, što nije mala stvar - kaže kroz osmeh Mensur.

- Već u to doba, bio je veoma cenjen u svetu, među deset najplaćenijih glumaca Holivuda. Bulajić se prema obojici odnosio s velikim respektom, što oni i zaslužuju. Ali, na neki način, i oni su mu uzvraćali - jer ih je odabrao i angažovao.

Pogledajte više