SVETLOST SLOBODE: Otvorena izložba dela vajara Sretena Stojanovića u Narodom muzeju

M. A. K.

13. 02. 2021. u 11:12

UMETNOST po sadržaju mora da bude izraz vremena i društva u kome umetnik živi. A sa formalne strane umetnik treba da teži da dostigne maksimum lepote.

Foto V. Danilov

Ova misao velikana naše skulpture Sretena Stojanovića (1898-1960) stoji uz njegova dela na postavci u Velikoj galeriji zdanja na Trgu republike, kojom Narodni muzej obeležava Dan državnosti. Na jučerašnjem otvaranju izložbe "Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala", čiji je autor Vera Grujić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, podsetila je na značaj umetnika čiji je životni put bio prožet slobodarskim duhom i patriotizmom:

Foto V. Danilov

- Studirao je u Beču i obavljao mnoge odgovorne dužnosti tokom svoje karijere, ali on je pre svega umetnik koji je svojim delom obeležio 20. vek. Svestran, širokih kreativnih mogućnosti on je na umetničku scenu delovao prvenstveno monumentalnim skulpturama - istakla je.

SJAJNA ZVEZDA "MLADE BOSNE"

TO je bilo čudno vreme, kada su deca, uzvišenošću svoga duha, ponela u slavu roditelje, zbunila žandarme, prepala sudije, i teško zabrinula staru monarhiju. Maleno po obimu, ali snažno po zamahu, delo dečaka iz "Mlade Bosne", sjajna je zvezda koja preko mračnog svoda preleti, ali ostavi trag u vrelim srcima - i ove reči Sretena Stojanovića, mladobosnca, prate izložbu njegovih dela u Narodnom muzeju.

Teško je zamisliti bolji i prikladniji način za obeležavanje Dana državnosti, od izložbe o životu i delu Sretena Stojanovića u Narodnom muzeju, istakao je Darko Tanasković, predsednik Upravnog odbora naše centralne muzejske institucije.

- Dela Sretena Stojanovića čine upečatljivi vizuelni deo identiteta srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka - naglasila je otvarajući izložbu Marija Obradović, ministar uprave i lokalne samouprave. - Stojanović je bio patriota, austrougarski sužanj, mladobosanac... Današnja panorama Beograda je nezamisliva bez njegove monumentalne skulpture vožda Karađorđa koja krasi Vračarski plato.

Foto V. Danilov

Upravo je maketa spomenika Karađorđu, deo postavke, koju uz dela iz kolekcije Narodnog muzeja, čine i radovi iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja Čačak, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, ULUS-a, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i privatnih kolekcija. Predstavljena je i njegova vizija Filipa Višnjića, ali i znamenitih savremenika od Ive Andrića, Branislava Nušića, Milana Rakića, preko Milutina Milankovića, pa do Žanke Stokić. Tu su i likovi njegove supruge i ćerke Jovane, torza, aktovi, kupačice, robovi i heroji... Hronologija njegovog stvaralaštva predstavljena je i kroz akvarel i crtež, a posebno su impresivni plitki reljefi velikog formata.

Izložba će trajati do 11. aprila.
Pogledajte više