NE RUŽITE ANDRIĆA: Bura povodom najave da će Mihael Martens gostovati na otvaranju obnovljene kuće pisca u Herceg Novom

D. Bt. - D. B. M.

04. 02. 2021. u 10:06

POZIV na otvaranje obnovljene kuće Ive Andrića u Herceg Novom zakazano za 10. mart izazvao je žestoko reagovanje.

Foto Iz knjige "Andrić u Herceg Novom"

Razlog je što se među pozvanim učesnicima okruglog stola o velikom piscu našao i nemački novinar i publicista Mihael Martens, čija je knjiga "U požaru svetova: Ivo Andrić - jedan evropski život" već izazvala burnu polemiku, zbog negativnih i skandaloznih ocena o srpskom nobelovcu, našoj kulturi i istoriji.

Martens u knjizi insistira na tome da su Andrićevi roditelji katolički Hrvati iz Bosne i ne propušta priliku da naglasi kako je on poreklom Hrvat. Izostavio je uticaj Njegoša i Vuka na našeg nobelovca, a posebno je problematično njegovo tvrđenje da su do "do kraja 1945. u Jasenovcu ubijene desetine hiljada ljudi".

Inspiracija Andrić u svom letnjikovcu, Foto Iz knjige "Andrić u Herceg Novom"

Među pozvanima za učešće na okruglom stolu su Muharem Bazdulj, Nikola Malović, Slobodan Kljakić, Dušan Glišović, Žaneta Đukić Perišić, kao i Ratko Peković (koji je umro pre nepunih sedam godina!). Upravnica Andrićeve zadužbine i autor izuzetne Andrićeve biografije Žaneta Đukić Perišić podseća da ni ranije nije želela da komentariše Martensovu knjigu, a da je organizatorima saopštila da je sprečena da dođe.

Za okruglim stolom neće sedeti ni pisac Nikola Malović koji, za "Novosti", objašnjava:

- Kada me je Danilo Babović, glavni organizator hercegnovske institucije kulture "Hercegfest", pozvao da učestvujem na okruglom stolu, učinio je to rečenicama koje su bile nedostojne školovanog oka - kaže Malović.

- Napisao sam mu da mi pošalje finalnu, izbrušenu verziju teksta, na šta mi se, citiram, on "zahvalio na iskrenosti" i izvinio na greškama. U opticaju se, međutim, pojavila druga verzija teksta, nepismenija od prve, a u njoj i dalje je pisalo da je jedan od učesnika Martens. Zahvalio sam se na pozivu i rekao zalivskim glagolom da se skužavam što ne bih da učestvujem na okruglom stolu. Sve što prati život obnovljene Kuće Ive Andrića mora da do konca bude jezički ispeglano, jer ako nije, bolovaće od prastare intelektualne bolesti:

Što je loše zavezano - bolje da je odvezano.

LICEM U LICE

Foto arhiva

SMATRAM da smisao pozivanja Martensa u Herceg Novi, nije da se promovišu njegovi problematični stavovi već da se argumentovano pokažu kao takvi, u neposrednoj raspravi, licem u lice, a ne da pribegavamo monološkim formama. Treba pokazati da je Martens podlegao propagandnoj slici o srpskom narodu, koja je stvarana na Zapadu. Knjiga o Andriću traži kritički odgovor. Mnogo toga što se piše o našoj kulturi u Evropi ostaje bez odgovora. Ovde nam je izazov upućen na čistom srpskom jeziku i u našoj kulturnoj areni. Od Martensove knjige mnogo više uznemirava pitanje: ima li kod nas ko da mu kompetentno odgovori oči u oči ili se sve svodi na neozbiljne "Fejsbuk" i "Instagram" krokije - kaže, za "Novosti", direktorka JUK "Hercegfest" Gordana Porobić Krcunović (na slici). V. V.

Pisac, akademik i predsednik UO Zadužbine Ive Andrića Miro Vukasnović, koji inače nije pozvan na ovaj događaj, za "Novosti" je rekao sledeće:

Odmor sa suprugom Milicom ispred kuće , Foto Iz knjige "Andrić u Herceg Novom"

- Ako su gospari iz Herceg Novog odlučili da na još jedno otvaranje Andrićeve kuće u njihovom gradu u goste pozovu čuvenog novinara koji je u biografiji našeg nobelovca izmišljao crne mrlje, koji je podešavao činjenice kako odgovara njegovim naručiocima, koji je pokušao da "pogubi boljega od sebe" - što je iskustvo iz srpske narodne poezije a ne iz Nemačke, koji je dobio u našoj javnosti što je zaslužio, ako Novljani, dakle, hoće baš takvog gosta u kući koju su i ranije pretvarali u birtiju i oglašavali fajront više puta, ako hoće da ruženje Andrića bude dignuto na viši stepen, na kub i više, svesrdno im preporučujem da uz Martensa dovedu i novopečenog dobitnika "Ninove" nagrade, jer će onda bruka biti potpuna.

Katić: nismo zvali Martensa

OPŠTINA Herceg Novi, koja je titular Kuće nobelovca Ive Andrića i inicijator njene revitalizacije, koja je završena, ima veliku želju da otvaranje Kuće bude istinski veliki kulturni događaj. Na tome predano i posvećeno radimo. U tom smislu naša je velika želja da naš gost bude nobelovac i veliki književnik Peter Handke i renomirani poznavaoci Andrićevog dela. Opština ni u jednom trenutku nije razmatrala mogućnost da publicista Martens bude govornik na otvaranju KNIA niti mu je uputila zvaničan poziv - kaže, za "Novosti", Stevan Katić (na slici), predsednik Opštine Herceg Novi. - To je verovatno bila ideja jedne od ustanova kulture u Herceg Novom u saradnji sa jednom organizacijom iz Nikšića koja je kroz međunarodni projekat trebalo da pomogne u organizaciji otvaranja.

Foto arhiva

Takve informacije su, po njegovim rečima, netačne i plod su neprecizne komunikacije i interpretacije:

- Mi želimo da otvaranje i budući život KNIA bude kulturna i umetnička činjenica najvišeg ranga i da se našem velikom piscu, koji je povremeno živeo u našem gradu 60-ih godina 20. veka, odužimo čitavim nizom reprezentativnih programa gajeći kulturu sećanja. Uveren sam da ćemo to i ostvariti - zaključuje Katić.

Pisac i književni kritičar Želidrag Nikčević, koji inače radi u Andrićevom institutu u Višegradu, oglasio se na svom profilu na "Fejsbuku":

Mihael Martens, Foto Tanjug

- Pored toliko živih i zdravih izučavalaca života i dela Andrićevog, toliko ozbiljnih naučnika, "Hercegfest" bi da promoviše perfidnog i zlobnog klevetnika. Martensa zvati u Andrićevu kuću, to je otprilike kao zvati Nikolaidisa u Njegoševu. Ne sramotite Andrića! Pročitajte bar nekoliko stranica Lomparovog "Duha samoporicanja".

Foto Iz knjige "Andrić u Herceg Novom"

Pogledajte više