POEZIJA JE DUHOVNA SPONA: Svetosavska povelja SPKD "prosvjeta"uručena akademiku Matiji Bećkoviću

D. B. M.

30. 01. 2021. u 06:48

PESNIKU i akademiku Matiji Bećkoviću juče je uručena Svetosavska povelja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u pres-centru Udruženja novinara Srbije.

Foto arhiva

Povelju mu je uručio predsednik društva Milimir Mučibabić, koji je istakao da je Bećković najveći živi srpski pesnik, autor antologijskih knjiga poezije i nezaboravnih beseda.

- Svetosavsku povelju uručili smo onome koji je svojom postojanošću i mudrošću, svojim i ukupnim stvaralaštvom to zaslužio - rekao je Mučibabić. - Njegovo delo nas upućuje na put kako da se odbranimo od banalne stvarnosti koja nam oduzima dostojanstvo i slobodu, istoriju i tradiciju, misao i emociju.

Povodom ovog priznanja, Bećković je, za "Novosti", rekao:

- Trebalo bi 120 godina da se ispriča istorija SPKD "Prosvjeta". Nju je osnovalo 35 školovanih Srba u BiH da pomažu srpske đake koji se školuju po svetu. A kasnije je osnovala svoje odbore u celom srpstvu i inostranstvu. Na njenim tribinama nastupali su Laza Kostić, Dučić, Šantić, Vladimir i Svetozar Ćorović, Gaćinović, Slijepčević...

Članovi "Prosvjete" iz Amerike su se listom javili u dobrovoljce u Prvom svetskom ratu, a čak sa Aljaske su poslali pomoć porodicama obešenih u Trebinju. Proganjani su i zabranjivani, osuđivani, padali su i ustajali. I kao pre 120 godina, znali su ono što je najvažnije, a to je kultura, pismo, vera, jezik. Tako i danas, kad budućnost ne znamo i ne možemo ništa da planiramo, ne zaboravljamo ono što je najvažnije. Sigurno je da nećemo pogrešiti, ako se odlučimo za ljubav, za brigu o svojoj matici. I još uvek verujemo da je poezija ono što nas duhovno povezuje bez obzira na to gde živimo.
 

Pogledajte više