BOŽANSTVA I POLUBOŽANSTVA SLOVENA: Prva ovogodišnja izložba u kraljevačkom kulturnom centru "Ribnica"

G.Ć.

28. 01. 2021. u 14:56

UZ poštovanje epidemioloških mera, u galeriji kraljevačkog Kulturnog centra „Ribnica“ otvorena je izložba slika i crteža Slavka Vuletića, mladog umetnika iz grada na Ibru, iz ciklusa „Božanstva i polubožanstva starih Slovena“, nastalih tokom master studija i u cilju odbrane master rada.

Foto: KC Ribnica

Interesovanja umetnika za ovu tematiku javila su se tokom osnovnih studija grafičkog dizajna i bavljenja ilustracijom.

Prizorom dominira naga ženska figura, a poze, detalji i atmosfera, jer se ne radi o pukoj ilustraciji, dopunjuju i opisuju određeni mitološki lik. Cilj je bio postaviti lik božanstva kakva bi možda bila da su stvarna, atmosferom i koloritom postići njihovu stvarnost u ovozemaljskom svetu, ali i ne odbaciti u potpunosti mističnost tih bića iz predanja.

- Slike ulja na platnu prikazuju ovu tematiku na još jedan širi način. Autor se služi klasičnim slikarskim jezikom i klasičnim tehnološkim metodom slikanja. Slike su prepune atmosfere, misticizma, ponekad i jeze. Kolorit slika je sadržajan i slojevit, pa se tako dobija struktura mesa što doprinosi snažnom utisku. Autor uspeva da nas kroz slike uvede u mistični svet bića kojima su naši preci besprekorno verovali – rekao je Marko Vučković koji je bio i Vuletićev profesor u Umetničkoj školi u Kraljevu.

Prvu ovogodišnju izložbu u KC „Ribnica“ posetioci će moći da pogledaju do 9. februara.

Pogledajte više