DA LI ĆE SE DANTE POSLE SEDAM VEKOVA VRATITI U RODNI GRAD: Aktuelizovano pitanje da se njegovi posmrtni ostaci prebace iz Ravene u Firencu

D. B. M. 21. 01. 2021. u 09:57

TOKOM ove godine obeležava se 700 godina od smrti Dantea Aligijerija (1265-1321), a u tome će učestvovati 70 italijanskih gradova. U Firenci, Danteovom rodnom gradu, slavna galerija Ufici digitalizovala je i na svojim stranicama objavila 88 neprocenjivih i retko pokazivanih crteža "Božanstvene komedije" iz 16. veka renesansnog slikara Federika Zukarija. Crteži su dosad izlagani svega dva puta - 1865. u Firenci i 1993. na izložbi u Abruzu.

Domeniko Di Michelino

Nema pandemije ni krize koja će zaustaviti ambiciozan plan obeležavanja godišnjice smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena. Godišnjica je, po ko zna koji put, aktuelizovala pitanje treba li prebaciti Danteove posmrtne ostatke barem privremeno iz Ravene, u kojoj je sahranjen, u rodnu Firencu ili ne? „Republika“ je svojevremeno objavila da se vlasti Firence i Ravene tajno dogovaraju o takvoj akciji upravo u ovoj godini.

promo

Dante, Galerija Ufici

Dante je iz rodnog grada 1302. prognan iz političkih razloga i posle lutanja po Arezu, Forliju, Veroni, Trevisu, pa i Parizu, utočište je našao u Raveni, gde je posle smrti 1321. i sahranjenu bazilici San Frančeska. Firenca je s vremenom zažalila zbog svoje odluke, pa je bilo pokušaja da se njegovi posmrtni ostaci vrate u rodni grad. Papa Lav H, pripadnik moćnih Medičija, 1519.  je naredio da se Danteovi posmrtni ostaci prenesu u Firencu, ali su ih ravanski sveštenici, koji su čuvali njegov grob, sakrili iza tajnog zida manastira i naredba nije izvršena.

Dante je upravo u izbeglištu napisao svoja najveća dela, i u „Božanstvenoj komediji“ izražava nadu da će se jednog dana vratiti u Firencu i biti okrunjen lovorikama. To se, nažalost, nije dogodilo.

Pogledajte više