INTERVJU Nada Šargin: Zrenjanin u fioci divnog detinjstva

Bogoljub Grujić

10. 01. 2021. u 16:00

RODNI grad čuvam u fioci bezbrižnog detinjstva. Zrenjanin je tada bio divno mesto za odrastanje, zbog razvijenog sporta, sjajnih horova, divne gimnazije i andergraund muzičke scene, Milana Vukotića, dramske radionice "Centar", gde sam načinila prve glumačke korake. S druge strane bio je zagađeni Begej, zbog velike industrije, pa logično i lošeg vodovoda.

Foto K. Mihajlović

Nada Šargin, popularna srpska glumica, trenutno zaokupljena snimanjem serije "Vreme zla", sa posebnim osećajem nostalgičnog povratka u bezbrižno detinjstvo, priča, za "Novosti", o rodnom Zrenjaninu i svojim ulogama.

* Koliko se promenio vaš grad u odnosu na vreme kada ste bili dete?

- Tada nije bilo puno automobila, igrali smo se po ceo dan na ulici, niko nas nije nadgledao ni čuvao. Igrali smo se sportskih igara sa loptom, lastiš je bio igra broj jedan, kao i puno društvenih igara. Sad kada se prisetim koje visine smo dostizali u tom lastišu, koje brzine, deluje mi kao da sam sanjala, da je to nemoguće.

* Tamo gde si rođen, tamo je tvoj dom...?

- Zaista retko dolazim, ali volim pitomu mirnoću grada za koji je vezano moje detinjstvo i gimnazijski dani... Mnogo dobrih stvari sam dobila od njega, dobrih nastavnika, profesora, rad u dramskoj sekciji, mačevalački i plivački klub, odrastanje u gradu sa prelepom arhitekturom.

Nema odmora, čuvamo se od virusa

* UPRKOS panedemiji radite bez odmora?

- Radimo, ali se i čuvamo koliko možemo. Nastavila sam sa vežbanjem i nekim drugim aktivnostima pod zaštitom i zasada je sve kako treba. Zaista se trudim da u ovim nimalo normalnim okolnostima, živim što normalnije, jedino se sa prijateljima gotovo uopšte ne viđam.

* Bicikl je bio specifičan za taj period?

- I sada ponekad poželim da se provozam mirnim ulicama. U Beogradu je sada to teže ostvariti. Imala sam utisak, ma biciklom mogu bilo gde. Razredni starešina u gimnaziji, profesor istorije Raka Tomović, često nas je vodio u Beograd na predstave, oduševljeno sam gledala Batu Stojkovića u "Profesionalcu", mladog Nebojšu Dugalića kao kneza Miškina u "Idiotu", Seku Sablić u "Iza kulisa", Ljubu Tadića i Petra Kralja u "Garderoberu", uživala sam u "Plavoj ptici". Mom prijatelju i sada kolegi, Vladi Aleksiću i meni, jer smo želeli da postanemo glumci, to je mnogo značilo.

Foto Z. Jovanović

* Profesora Raku mnogi porede sa legendarnim Kostom Vujićem?

- Bio je fenomenalan, držao je časove života, pa tek onda istorije, sa istančanim osećajem da prepozna to nešto posebno u svakom od nas. Sećam se, vodio nas je i po fabrikama i preduzećima da upoznamo radnike koji rade za mašinama, ali i direktore u kancelarijama, često je govorio "svaki posao je pošten, ali vi vidite hoćete li da studirate..."

* Serija "Vratiće se rode", oslikala je Barandu, Banat, ravničarski mentalitet....Koliko vam je odrastanje u Zrenjaninu pomoglo u ulozi Marine?

- Branimir Brstina, koji je idejni tvorac serije, u ulozi lokalnog učitelja Milenka, Sanja Radišić, kao Nadica, Novak Bilbija, Vladimir Aleksić, koji je imao epizodu, svi ponikli u Zrenjaninu. Marina se fenomenalno uklopila u lepu priču. Sve češće mi govore "svako ima svoju Marinu..." i sve češće klinci, koji sad gledaju prvi put seriju, hvale "Rode", citiraju segmente. A i starijima su "legle", mnogi čak tvrde da im je to najbolje od svega iz serijskog programa poslednjih decenija.

* U novoj 2021. koji su novi izazovi?

- Očekujem da izađu filmovi "Kelti" Milice Tomović i "Živ čovek" Olega Novkovića. Onlajn premijera filma "Otac" Srdana Golubovića bila je 12. decembra, koji je u bioskopima zatekla pandemija. Trebalo bi da snimam film "Trag divljači" Nenada Pavlovića... Sa pozorištem ne znam šta će biti, zasada se ljudi trude da održavaju probe, pa i premijere u zatvorenom. Završila sam drugi deo serije "Dug moru", u kojoj imam lepu ulogu, Mariške, sestre glavnog junaka. Volim taj karakter i drago mi je da sam uspela da pronađem sedam dana i pojavim se i u drugoj sezoni.

* Za kraj, vaša poruka čitaocima "Novosti"

- Volite... To je smisao života, time sam sve rekla.

Pogledajte više