KNJIŽEVNI IZAZOVI U DOBA VIRUSA: Dvodnevni onlajn festival piasne reči u organizaciji "Arhipelaga"

M. N. M.

21. 12. 2020. u 08:54

DEVETI Beogradski festival evropske književnosti u organizaciji "Arhipelaga", u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, održaće se 22. i 23. decembra - onlajn.

Foto Z. Jovanović

Na panelu "Srpska književnost u svetu", koji će se održati 22. decembra od 13 časova, razgovaraće se o prevođenju srpske književnosti, o prezentaciji srpske pisane reči u međunarodnom kontekstu, kao i o novim mogućnostima promocije savremene srpske literature. U razgovoru učestvuju Vladislav Bajac, Zoran Hamović i Gojko Božović.

Sledećeg dana u isto vreme održaće se panel pod nazivom "Književnost i virus", a o odjeku novih i starih virusa u književnosti i o tome kako nam književnost pomaže da razumemo stvarni svet ispunjen vidljivim i nevidljivim opasnostima, poznatim i nepoznatim virusima govoriće dr Milena Đorđijević, Jovana Milovančević i Gojko Božović.

Književna kritičarka Marija Nenezić je moderatorka panela, koji će biti prenošeni na fejsbuk-stranici Narodne biblioteke Srbije, dok će snimci potom biti postavljeni i na nalozima "Arhipelaga".

Festival na kome tradicionalno učestvuju poznati evropski i srpski pisci nije mogao da se održi u uobičajenom terminu u poslednjoj nedelji juna zbog pandemije virusa korona, a zbog složene epidemiološke situacije ni sada nije bilo moguće njegovo održavanje "uživo".

Pogledajte više