RADULOVIĆU "MILAN BOGDANOVIĆ": Dodeljena nagrada za najbolju književnu kritiku 2020. objavljenu u "Pečatu"

B. Đ.

12. 12. 2020. u 20:22

NAGRADA "Milan Bogdanović" za najbolju književnu kritiku 2020. godine pripala je Selimiru Raduloviću za tekst "Srpski nacionalni i kulturološki priručnik" pisan povodom knjige "Istraga predaka" Ivana Negrišorca koju su objavili 2019. godine "Srpski nacionalni savjet" iz Podgorice i "Grupa sever" iz Novog Sada, štampan u nedeljniku "Pečat".

Selimir Radulović

Žiri je radio u sastavu: Dušan Stojković (predsednik), Srba Ignjatović i Zoran Hr. Radisavljević, a po njihovoj oceni, Radulović se izdvaja među našim aktualnim kritičarima time što piše o knjigama autora koje svojom pojavom predstavljaju datum u našoj aktualnom književnom stvaralaštvu, o autorima koji su i sami datum u istoj, posvećujući im tekst koji i sam takvo obeležje zavređuje i ostvaruje.

"Istraga predaka", koja naslovom uspostavlja vezu s "Gorskim vijencem", knjigom maticom svekolike srpske književnosti, bolno je svedočanstvo Ivana Negrišorca o, kako s razlogom Radulović beleži, "žalosnoj crnogorskoj srpskoj priči" u kojoj se kao glavni negativni junak pojavljuje "preimenovanje istorijskog pamćenja", nekada najponosnijeg dela srpskog naroda koji se prepustio strahovladi duha samoporicanja. Taj duh je zavladao, i ne samo ovim prostorom, nego je svoje pipke, naknadno i ničim utemeljeno, pustio duboko u prošlost, te mi danas moramo da se borimo da dokažemo kako izvornom duhu srpstva i srpskoj kulturi i umetnosti pripada ono što je u samim njihovim temeljima. I Negrišorac svojom knjigom, i Selimir Radulović poštenim i analitičkim tekstom o njoj, svesni kako "ne biva dece bez roditelja", ne dopuštaju da se učinjeno zaboravi i krivotvori, bore se, i uspevaju, da pokažu, i dokažu, kako ostajemo svoji samo ako uvek budemo svoji na svome, ne dajući drugima da belo proglase crnim, navodi se u obrazloženju.

U ŠIREM IZBORU I NAŠA KRITIČARKA

U širem izboru za ovo prestižno priznanje našla se i Slađana Ilić, sa kritikom "O hranljivoj agoniji stvaranja" (o zbirci Extravaganca Tanje Kragujević), štampanom u dodatku "Kultura" Večernjih novosti, 20. oktobra.

Pogledajte više