U BIOSKOP JEDNOM GODIŠNJE: Igor Stanković o izazovima pandemije i budućnosti filmskih sala

A. P.

11. 12. 2020. u 12:54

NIŠTA više neće biti isto, ali će bioskopi opstati, posebno ovi u Srbiji - kazao je Igor Stanković, direktor "Megakom filma" i "Kombank dvorane", na jučerašnjoj, završnoj konferenciji Festivala autorskog filma, čiji je producent.

Foto N. Skenderija

On tvrdi da je dobra vest za Srbiju što mi nismo dostigli maksimalne brojke posećenosti, poput nekih zemalja u svetu, pa tako kod nas ima mnogo mesta za napredak.

- Srbija i Crna Gora imaju malo manje od osam miliona stanovnika, a bioskope godišnje poseti jedva četiri miliona. To je nekih 0,5 odlazaka u bioskop po osobi, odnosno, svaki drugi stanovnik Srbije i Crne Gore ode jednom godišnje u bioskop. To je katastrofalna, poražavajuća brojka. Gore od toga ne može da bude, naprotiv, siguran sam da će u budućnosti biti mnogo bolje.

EGOJAN ZA KRAJ

PRED beogradskom publikom, danas će se, posle proglašenja dobitnika nagrada festivala, naći restaurirana verzija filma "Egzotika" Atoma Egojana.

- Za stvaranje prvog FAF-a 1994, u tim okolnostima, bila su potrebna remek-dela, a jedno od njih je Egojanova "Egzotika". U čast vremena i dramatičnih okolnosti koje su se sada ponovile, reprizom "Egzotike" zatvorićemo takmičarski deo programa - kaže Stanković.

Stanković je podsetio da je ovako loš rezultat posledica višedecenijskog uništavanja naše bioskopske infrastrukture, a potom izgradnja potpuno nove.

- Prvi multipleks u Srbiji otvoren je pre malo više od deset godina. Otvaranjem novih bioskopa i generacijskom smenom publike, poseta salama je bila u stalnom rastu, a i dalje nije dostigla nivo pune iskorišćenosti. Do danas smo uspeli da podignemo gledanost na tih četiri miliona, što je daleko od brojki u drugim, naprednijim zemljama, u kojima će sa pojavom platformi poseta bioskopima znatno opasti.

Igor Stanković, Foto Tanjug

 

Stanković očekuje pojavu novih platformi i kod nas, za koje će, kako kaže, sigurno biti zainteresovanih, ali...

- Malo je verovatno, gotovo nemoguće, da će publika dolaziti u bioskop ređe nego do sada.Globalno, opstanak bioskopa je veliko pitanje, ali u našim lokalnim okvirima, uveren sam, ne toliko.

Za razliku od Srbije, u svetu postoji veliki broj uticajnih platformi i striming servisa koji svojim ambicioznim planovima zabrinjavaju svetske bioskopske distributere. Veliko negodovanje izazvala je najava najvećeg studija "Vorner bros" da će svoju kompletnu produkciju u 2021. predstaviti istovremeno u bioskopima i na platformi HBO MAX.

Pogledajte više