HIT STRIPOVI SA MREŽA: Internet-senzacija Sara Andersen na srpskom jeziku

Marina Mirković

10. 11. 2020. u 17:26

IZDAVAČKA kuća System Comics, koja nam godinama predstavlja klasike i kultna ostvarenja devete umetnosti, do sada se mladoj i najmlađoj publici obraćala retko, uglavnom im predstavljajući zabavne stripove domaćih autora, poput onih o knjiškim moljcima Filipu i Olgi ili naslova "Isidor i neljudska bića", ali i legendarne "Kalvina i Hobsa" u izvanrednom srpskom prevodu i luksuznom izdanju.

Foto privatna arhiva

Ovoga puta, za klince i(li) tinejdžere, ali i njihove roditelje, za stripoljupce ali i ljubitelje kratkih duhovito nacrtanih crtica, iz "Sistema" stiže pravi hit, i to u tri toma: troknjižje autorke Sare Andersen, sačinjeno od naslova "Odrastanje je priča za malu decu", "Okači mački o rep" i "Velika, pufnasta, srećna grudvica".

Foto privatna arhiva

Tekst potpisa

Ova u svetu neverovatno popularna strip-autorka predstavlja istinsku internet-senzaciju, sa čak 3.700.000 pratilaca samo na "Instagramu" i crtežima koji odavno služe i kao šablon za nebrojene "mimove".

Sarini šarmantni, duhoviti i ljupki veb-stripovi oduševljavaju mnogobrojne čitaoce svih generacija, osvajajući najčešće britkim prikazima smešne strane svakodnevice, sa kojima se gotovo svako može sasvim lako poistovetiti.

Foto privatna arhiva

Ubitačno duhovite umotvorine i "rukotvorine" ove umetnice, govore o umetnosti i umetnicima, kreativnosti i stvaralačkim blokadama, o školi i učenju, o ljubavi, mukama i blagodetima komunikacije, njuejdžističkim trendovima i modernim psihološkim pristupima svemu i svačemu, o našem odnosu prema kućnim ljubimcima, o svetu pre i posle pandemije i karantina, životnom stilu i načinu razmišljanja milenijalaca, društvenim mrežama koje su zauvek izmenile svet - a na kojima su, paradoksalno, i zaživele i trijumf doživele Sarine scenarističko-crtačke majstorije...

Svemu navedenom, i još bezbrojnom mnoštvu malih i velikih, univerzalnih i većnih ili sasvim efemernih, svakodnevnih tema, Andersenova je posvetila bar poneku svoju crno-belu, naivno ali uvek upečatljivo osmišljenu i iscrtanu tablu.

Foto privatna arhiva

Troknjižje koje obuhvata sve do sada objavljene internet-stripove Andersenove, donosi i mnoštvo njenih ekskluzivno predstavljenih radova, koje će publika prvi put videti u srpskom prevodu i ovom atraktivnom izdanju. Sve tri knjige, osim što su u vrhu lista bestselera "Njujork tajmsa", pojedinačno su ovenčane prestižnom nagradom Goodreads Choice Award, držeći autorku i na tom "tronu" pune tri godine - budući da su sukcesivno bile proglašavane za najbolji grafički roman 2016, odnosno 2017, odnosno 2018. godine!

Pogledajte više