ZATAJILI KUSTOSI!? Izvinjenje Viktora Kiša Todoroviću

M. A. K.

02. 11. 2020. u 08:40

POSLE bure koja je u se javnosti pokrenula zbog uklanjanja rada "Toplina" iz prizemlja Muzeja savremene umetnosti, koji će ustupiti mesto kafiću, odnosno zbog uklanjanja dela sa postavke "Refleksije našeg vremena", sa petog nivoa zgrade na Ušću, zbog predstojeće izložbe venčanica Žan Pola Gotjea, tokom vikenda se ponovo oglasio v. d. direkora Viktor Kiš.

Foto K. Mihajlović

On se, kako prenosi Tanjug, izvinio Todoroviću i ostalim autorima čiji su radovi sklonjeni iz postavke, nakon četiri meseca izlaganja. Prema njegovim rečima, kustosi nisu obavestili autore da se izložba nastavlja u smanjenom obimu, zbog novih planiranih projekata.

"Toplina" Rad Zorana Todorovića, Foto privatna arhiva

Istim povodom oglasilo se i Udruženje likovnih umetnika Srbije, koje je svojim saopštenjem podržalo kustose MSU. Oni su se suprostavili odlukama v. d. direktora o kafiću i Gotjeovoj postavci, a iz ULUS-a poručuju da se slažu da je prostor MSU namenjen isključivo muzejskom izlaganju.

- Apelujemo i da se izložbi venčanica pronađe, uz minimum profesionalizma i stručnosti, adekvatan prostor za gostovanje, ukoliko je neophodno da naša publika vidi vrhunsko-komercijalan paket-aranžman francuskog kreatora - piše u saopštenju.

Pogledajte više