UMETNOST FOTOGRAFIJE: Slobodan Moca Marinković o "Lirska poezija"

M. N. M.

27. 10. 2020. u 19:19

SLIKA "Lirska poezija" je i metaforična i simbolična, jer predstavlja kombinaciju minijaturne knjižice ruskog pesnika i pevača Vladimira Visockog, visibabu kao nežan beo cvet kojim započinje proleće, i crveno zrnce, pomalo stidljivo skriveno, koje asocira na srce.

Foto privatna arhiva

Svi ovi elementi ukazuju na ovaj, jedini mogući naslov. Jer, tu su lirski stihovi Visockog, visibaba, kao simbol buđenja proleća, ali i nastanka nove ljubavi, zeleni listovi, koji daju svežinu i metaforički označavaju mladost, i malo, jarkocrveno "srce", koje je večni simbol ljubavi.

Ovim rečima dr Slobodan Marinković, profesor anatomije sa blistavom karijerom i pasionirani fotograf, opisuje ovu fotografiju, i dodaje:

- U eri nove tehnološke revolucije i izražene individualnosti i alijenacije, ovakve slike jesu mentalno i emotivno osveženje, poziv na estetiku, na lepotu večne prirode, na bezgranično kreativni ljudski duh, i na nastavak ili začetak nove ljubavi, koja će nas preneti u svet lepote življenja, mašte i najdivnijih emocija - i koja će nas, bar na trenutak, odvojiti od nehumane robotizovane realnosti koju smo sami stvorili.
 

Pogledajte više